De Santis šokirao republikance i odustao od kandidature: ‘Jasno mi je da žele dati priliku Trumpu’

Screenshot: X

Guverner Floride Ron DeSantis iznenada je odustao od daljnje utrke na republikanskim predizborima pa podržao bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i videoporukom završio kampanju.

“Ponosan sam što sam ispunio 100 posto svojih obećanja i neću sada stati. Jasno mi je da većina republikanskih glasača na predizborima želi dati Donaldu Trumpu još jednu priliku. Iako sam imao nesuglasica s njim, poput pandemije koronavirusa i njegovog uzdizanja Anthonyja Faucija, Trump je superiorniji od trenutnog predsjednika Joea Bidena. To je jasno”, rekao je u svom videu na X platformi i dodao:

“Potpisao sam obećanje da ću podržati republikanskog kandidata i ispoštovat ću to obećanje. Ima moju podršku, jer se ne možemo vratiti na staru republikansku gardu iz prošlosti ili prepakirani oblik podgrijanog korporatizma koji predstavlja Nikki Haley.”

Smatrali ga nasljednikom Trumpa

DeSantisa se smatralo jednim od najvažnijih kandidata za republikansku nominaciju 2024. godine i prirodnim nasljednikom Trumpa zbog svoga borbenog stila i duboko konzervativnih stavova. Početkom 2023. u nekoliko anketa vodio je ispred Trumpa. No, podrška guverneru Floride već je nekoliko mjeseci u opadanju, zbog grešaka u strategiji kampanje, nemogućnosti povezivanja s glasačima i Trumpovog stiska na većinu stranačke baze.

Kraj DeSantisove kandidature znači da je bivša američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley sada posljednja republikanka u utrci koja ima šansu, premda ne baš veliku, preotimanja Trumpove nominacije. Pobjednik republikanskih predizbora suprotstavit će se Joeu Bidenu, izglednom demokratskom kandidatu, na općim izborima u studenom.

Slika
Foto: X

Nije uspio

Više od 70 posto republikanaca radije bira Trumpa, prema većini anketa. To je dovelo DeSantisa u poziciju u kojoj se morao obraćati glasačima koji se dive Trumpu, kao i onima koji ga strastveno mrze.

DeSantis nije uspio ni u jednom. Nikad nije imponirao većini Trumpovih pristaša zato što je bivši predsjednik bolja opcija, dok će republikanci koji ne žele glasovati za bivšeg predsjednika podijeliti svoje glasove na više različitih kandidata.

Kako se borba konsolidira, ispostavlja se da je Haley omiljena među umjerenim republikancima. Kad god bi DeSantis izrazio drugačiji politički stav od Trumpa, bilo je to gotovo uvijek da zauzme konzervativniju poziciju. Potpisao je u travnju zabranu pobačaja nakon šest tjedana, što je naposljetku prihvatio u kampanji, unatoč tome što je ta odluka smetala nekim donatorima i umjerenim republikancima.

Admiral NATO-a: Dobro je da su Šveđani psihički spremni za rat

Komentari