Denis Avdagić: Zračni napad u Bagdadu otvara novo sigurnosno pitanje i za Europu

N1

Nova godina počela ozbiljnim povećanjem napetosti između SAD-a i Irana zbog ubojstva visokopozicioniranog Iranskog generala Qassema Soleimanija, zapovjednika iranske elitne postrojbe Quds u sklopu Iranske revolucionarne garde. Quds postrojbe primaju naredbe direktno od Ajatolaha Ali Homeinia, a Soleimani zbog svoje uloge u ratu protiv ISIL-a u Siriji te Iransko-Iračkom ratu krajem 80-ih ima status junaka u iranskom narodu.

Pentagon potvrdio napad

Pentagon je potvrdio kako su američke snage u petak ubile generala Qassema, tvrdeći kako je Soleimani organizirao napade na koalicijske baze u Iraku posljednjih nekoliko mjeseci, kao i napade na američko veleposlanstvo u Bagdadu početkom ovog tjedna.

Također Pentagon tvrdi kako je ovaj zračni napad, koji je naredio američki predsjednik Donald Trump ima za cilj odvraćanje budućih iranskih napada, te kako će SAD nastaviti poduzimati sve potrebne mjere kako bi zaštitio Amerikance i američke interese širom svijeta. Abu Mahdi al Muhandis, zamjenik zapovjednika Narodnih mobilizacijskih snaga i savjetnik generala Soleimanija također je ubijen tijekom zračnog napada u Bagdadu.

Trump nije obavijestio Kongres o napadu

Izgleda kako je Donald Trump iskoristio prava koja su dobili njegovi prethodnici Barak Obama i Goerge Bush u ratu protiv terora, te nije obavijestio Kongres o napadu.



Predsjedavajući kongresnog odbora za obavještajna pitanja Adam Schiff komentirao je kasno u petak američki zračni napad.

“Soleimani je bio odgovoran za nezamislivo nasilje i svijet je bolje bez njega”, tweetao je Schiff satima nakon štrajka.

“Ali Kongres nije odobrio napad, a američki narod ne želi rat s Iranom. Sada se moraju poduzeti svi koraci da zaštitimo naše vojne snage od gotovo neizbježne eskalacije sukoba i povećanog sigurnosnog rizika. “

Zračni napad je izveden pomoću američke bespilotne letjelice, a u blizini teretnog prostora zračne luke nakon što je general Soleimani napustio svoj avion. Tijelo generala Soleimanija navodno je identificirano prema prstenu koji je nosio, dok tijelo Al Muhandisa nije pronađeno.

Iran najavio odmazdu

Iranski ministar obrane Amir Hatami između ostaloga je izjavio: “Osvetit ćemo se svima koji su uključeni i odgovorni za Soleimanijevo ubojstvo”. Također je reagirao i iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif koji je na Twitteru komentirao kako je ovo “čin Američkog terorizma”, te kako će SAD snositi odgovornost za posljedice ovog napada. Ova rastuća napetost između Irana i SAD-a potaknula je rast cijena nafte na međunarodnom tržištu na 68 dolara po barelu.

Avdagić: Posve je jasno kako će doći do odgovora od strane Irana

Vojni i sigurnosni analitičar, te geostrateg Denis Avdagić za Otvoreno.hr je izjavio kako je malo tko mogao predvidjeti ovakav razvoj situacije, te kako ovaj zračni napad označava i veliki preokret na Bliskom istoku.

“Posve je jasno kako će doći do odgovora od strane Irana, samo je pitanje da li će se raditi o asimetričnim napadima, ili o puno goroj eskalaciji sukoba. Takva situacija će naravno utjecati i na globalnu ekonomiju i na cijenu nafte, pogotovo u slučaju zastoja u transportu nafte u Hormuškom tjesnacu, no sada se otvara novo sigurnosno pitanje i za Europu koja je ponovo može postati meta terorističkih napada, prvenstveno na diplomatska predstavništva SAD-a, a koja za sobom mogu povući nevine žrtve.

Ovo je u svakom slučaju nova situacija i da je kojim slučajem obrnuta, te se  radi o američkom generalu, sigurno je kako bi u tom slučaju reprekusije bile i prema samom Iranu”, rekao je Avdagić.

Eskalacija napetosti između SAD-a i Irana

Napad se događa uslijed napetosti SAD-a i Irana oko novogodišnjeg napada milicija na Američku ambasadu u Bagdadu, napad koji je Iran pozdravio. Zbog tog dvodnevnog napada koji je okončan u srijedu američki predsjednik Donald Trump naredio je raspoređivanje 750 američkih vojnika na Bliski istok.

Komentari