DESETLJEĆA PROVEO U ROPSTVU Držala sina u zatočeništvu u malenom stanu u predgrađu

Švedska policija uhitila je u Stockholmu stariju žensku osobu koju se sumnjiči da je gotovo tri desetljeća držala svog sina u zatočeništvu u malenom stanu u predgrađu.

Kako javlja BBC, muškarac koji danas ima oko 40 godina spašen je u posljednji tren, s brojnim ozljedama i traumama, te je bio zapušten i živio u prljavštini.

Neimenovana gospođa zanijekala je optužbe. No, polako se raspliće mučna i jeziva priča o čovjeku koji je godinama bio zatočenikom vlastite majke, a za što nitko nije znao. Otkriven je sasvim slučajno kada je majka u nedjelju završila u bolnici zbog bolesti. Muškarac koji godinama nije primao adekvatnu zdravstvenu skrb smješten je u bolnicu te će morati biti podvrgnut operacijama zbog ozljeda. Policija je zapečatila stan u predgrađu Haninge na jugu švedske metropole kako bi provela istragu, a traže i svjedoke koji bi mogli razjasniti što se svih ovih godina događalo.

Hrpe smeća u stanu

Dugogodišnje ropstvo prekinuto je u nedjelju, kada je neimenovani ženski član rodbine otišao do stana nakon što je čuo da je žena u bolnici. Posljednji puta rođakinju je posjetila prije više od dvadeset godina. Kaže kako je već tada pretpostavljala da je dijete, koje je ispisano iz škole, zanemarivano. Kada je ušla kroz nezaključana vrata, zatekla je mračan stan kojim je dominirao smrad urina, a sve je bilo užasno prljavo. Nitko nije odgovarao kada je rekla “zdravo”, pa se počela probijati kroz hrpe smeća.



Iz kuhinje je začula zvukove pa je ušla i vidjela muškarca kako sjedi u mračnom kutu, osvijetljen samo svjetlošću ulične lampe. Rane su mu prekrivale noge do koljena. Kada ju je ugledao, ustao je i počeo bez prestanka šaputati njezino ime. Glas mu je bio jedva prepoznatljiv, a izgubio je gotovo sve zube. Unatoč teškom stanju u kojem se nalazio, kazala je, nekako ju je uspio prepoznati nakon svih tih godina.

Liječnici koji su ga zaprimili odmah su alarmirali policiju, a tužiteljica Emma Olson rekla je kako je muškarac podvrgnut operativnim zahvatima, no nije otkrivala detalje. Objavljeno je i kako je majka stavljena u pritvor.

Tuga za mrtvim prvorođenim sinom

Policija, između ostalog, pokušava ustanoviti i koliko je dugo muškarac bio zatočen, no jasno je da se radi o dugom vremenskom periodu.

Rođakinja koja ga je pronašla otkrila je kako je majka bila izuzetno pogođena gubitkom svog prvog sina koji je preminuo kao dječak, pa je svom drugom djetetu dala isto ime, a u međuvremenu je postala do te mjere opsesivna u namjeri da ga zaštiti da ga je potpuno izolirala.

˝Sretna sam da je konačno dobio potrebnu pomoć i da će preživjeti˝, kazala je rođakinja medijima, prenosi Jutarnji list 

Komentari