Diktatorski režim u napadu: Bjeloruska atletičarka kritizirala vodstvo svoje atletske momčadi, pa je Lukašenkov režim pokušao oteti i vratiti u domovinu

Twitter

Bjeloruska sprinterica Kriscina Cimanovskaja posljednjih je dana proživljavala zaista teške trenutke. Kritizirala je vodstvo atletske momčadi, a kako u Bjelorusiji vlada autoritativni režim diktatora Lukašenka, kritika nije dopuštena te je ona pokušana biti prisilno vraćena u domovinu gdje bi ju vjerojatno očekivao neki vid kazne.

Strah od Lukašenka

Cimanovskaja je rekla da se ne planira vratiti u Bjelorusiju te da je u Zračnoj luci Haneda u Tokiju potražila pomoć japanske policije kako se ne bi morala ukrcati na let na koji su je pokušali strpati dužnosnici BOO-a.

“Neću se vratiti u Bjelorusiju” kratko je prokomentirala Cimanovskaja dodavši da su joj treneri u nedjelju upali u sobu i rekli da se počne pakirati. Cimanovskaja je u ponedjeljak, 2. kolovoza, trebala nastupiti u prvom krugu kvalifikacija za utrku na 200 metara. U četvrtak, 5. kolovoza, trebala je nastupiti u prvom krugu kvalifikacija za štafetu 4×400 metara.

Pogreške atletske momčadi

Međutim, atletičarka tvrdi da su je dužnosnici BOO-a (Bjeloruskog olimpijskog odbora) za štafetu 4×400 prijavili suviše kasno te tek nakon što se ispostavilo da drugi članovi momčadi neće moći nastupiti jer se nisu podvrgnuli dovoljnom broju testova na doping.“Neke naše atletičarke nisu doputovale u Tokiju kako bi se natjecale u štafeti 4×400 metara jer nisu imale dovoljno testova na doping” rekla je Cimanovskaja za Reuters s aerodroma Haneda.

Trener me dodao u ekipu za štafetu bez da me pitao i ja sam o tome javno progovorila. Glavni je trener nakon toga došao k meni i rekao mi da su više instance naredile da me se ukloni.

Azil u Austriji kao rješenje

BOO nije komentirao navode Cimanovskaje, a atletičarka se trenutno nalazi u Zračnoj luci Haneda, a bjeloruski novinar Tadeusz Giczan tvrdi da Cimanovskaja traži azil u Austriji. Giczan tvrdi da su državni mediji već počeli napadati Cimanovskaju koja je u petak kritizirala vodstvo atletske momčadi Bjelorusije.

“Mediji pišu da Kriscinu Cimanovskaju, koja je javno kritizirala režim i sportske dužnosnike, iz Tokija šalju u Bjelorusiju. Naočigled su je predstavnici bjeloruske atletske reprezentacije odveli na aerodrom. Ovo liči na otmicu – napisala je na Twitteru novinarka Hana Ljubakova iz Minska.

Ljubakova je kasnije objavila video na kojem se može vidjeti da je Cimanovskaja u Zračnoj luci Haneda: “Do aerodroma su je dopratila dva člana bjeloruske sportske delegacije. Ona je sada s policijom i volonterima. Kada su je pitali boji li se otputovati u Bjelorusiju, ona je rekla da”

Cimanovskaja je rekla da se u aerodromu Haneda nalazi u blizini japanske policije te da je pokušala stupiti u kontakt s bjeloruskom dijasporom u Japanu kako bi mogla napustiti zračnu luku.

Japanska policija za sada nije komentirala incident, piše Jutarnji list.

Komentari