Donald Trump proglašen krivim, lagao je o vrijednosti svoje imovine

Foto: Facebook

Bivši američki predsjednik Donald Trump i njegova obiteljska tvrtka napuhavali su vrijednost svoje imovine, procijenio je sudac iz New Yorka u okviru parnice po tužbi državne tužiteljice Letitie James koja tvrdi da je Trump lagao o vrijednosti svoje imovine.

Ta odluka suca Arthura Engorona s državnog suda New Yorka na Manhattanu olakšat će državnoj tužiteljici Letitii James utvrđivanje štete na zakazanom suđenju 2. listopada, navodi Reuters. Nadalje, u slučaju da bude proglašen krivim Trumpu će to značajno otežati poslovanje u državi.

“To je svijet mašte, a ne stvarni svijet”
Engoron je također naredio poništenje dozvola koje su omogućavale nekim od Trumpovih tvrtki, uključujući Trumpovu organizaciju, da rade u New Yorku te je naredio imenovanje stečajnog upravitelja koji će upravljati raspuštanjem tvrtki.

Sudac je opisao kako su Trump, njegovi odrasli sinovi Donald Jr. i Eric, Trump Organization i drugi optuženici izmislili procjene i napuhali Trumpovu neto vrijednost kako bi odgovarali njihovim poslovnim potrebama. “To je svijet mašte, a ne stvarni svijet”, napisao je Engoron. Sudac je također kaznio odvjetnike optuženih zbog iznošenja “besmislenih” pravnih argumenata.



Trump i ostali optuženici tvrdili su da nikada nisu počinili prevaru i da su sporne transakcije bile profitabilne. Planiraju se žaliti na odluku Engorona. James je tužila Trumpa u desetom mjesecu prošle godine tvrdeći da je lagao o vrijednosti imovine kako bi dobio bolje uvjete za bankovne kredite, odnosno poslovanje njegovih tvrtki.

Komentari