Dvije velike eksplozije u Kabulu: Ima i mrtvih!

Talibani Foto: Screenshot Youtube/ABC News

Danas je u Kabulu bio novi težak dan za sve afganistanske državljane. Na aerodromu, putem kojeg mnogi pokušavaju pobjeći, dogodile su se dvije snažne eksplozije unatoč mnogim upozorenjima da bi do toga moglo doći.

Objave stranih dužnosnika

Kod zračne luke u Kabulu došlo je do velike eksplozije, samo nekoliko sati nakon što su zapadne zemlje upozorile na mogući teroristički napad tijekom evakuacija iz Afganistana. Eksploziju je potvrdio glasnogovornik Pentagona John Kirby poručivši kako ne znaju ima li žrtava.

Britanski ministar oružanih snaga James Heappey rekao je da je prijetnja terorističkim napadom, zbog koje je niz zapadnih zemalja izdao upozorenja svima koji se nalaze kod aerodroma u Kabulu, “vrlo kredibilna”.

Prijetnju je opisao kao vrlo ozbiljnu te naveo kako izvještaji obavještajnih službi kažu da bi se napad mogao dogoditi svakog časa. Na pitanje bi li se napad mogao dogoditi u narednih par sati Heappey je samo kratko rekao: “Da.”



Opasnost ne jenjava

To se, zaista, i dogodilo. Strašna eksplozija je čak odnijela i ljudske živote. rema prvim izvještajima poginulo je nekoliko Afganistanaca, jer je do eksplozije navodno došlo ispred zračne luke gdje su civili čekali u redu za odobrenje viza. Reutersu je talibanski dužnosnik rekao kako je u ekploziji poginulo najmanje 13 osoba, među njima i djeca.

Dužnosnik Bijele kuće je za CNN potvrdio da je predsjednik Joe Biden obaviješten o događaju, a CNN-u i Reutersu su američki dužnosnici rekli kako je, prema svemu sudeći, bombaš samoubojica detonirao eksplozivnu napravu ispred jednog od ulaza u zračnu luku.

Dok se još čekaju preciznije informacije o eksploziji, britanski Times javlja da nakon nje više ljudi kod zračne luke puca iz vatrenog oružja. Eksploziju je potvrdio i glasnogovornik američkog ministastva obrane John Kirby, rekavši da je rezultirala nepoznatim brojem žrtava.

 

Komentari