Dvoje mrtvih u sukobima na granici Armenije i Azerbajdžana

Armenija i Azerbajdžan u nedjelju se međusobno optužuju da su pokrenule vojni napad na granici u kojem je život, kako tvrdi Baku, izgubilo dvoje ljudi na strani Azerbajdžana a petero je ranjeno.

“Oružane snage Armenije krenule su u ofenzivu, potpomognutu topništvom. Nakon protunapada, povukle su se uz gubitke. Dva azerbajdžanska vojnika su poginula a pet ih je ranjeno”, kaže se u priopćenju ministarstva obrane Azerbajdžana.

Ministarstvo je pojasnilo da je do sukoba došlo oko podneva u regiji Tavuš na sjeveroistoku Armenije.

Sukob traje više od 30 godina

Erevan pak optužuje Baku za napad topništvom kojemu je cilj bio zauzimanje armenskih položaja.“Azerbajdžanski vojnici odbačeni su i imali su ljudske gubitke. Nije bilo žrtava s armenske strane”, rekao je glasnogovornik armenskog ministarstva obrane Sušan Stepanian, u poruci na Facebooku.

Armenija i Azerbajdžan u sukobu su već više od 30 godina, za kontrolu regije Nagorno-Karabah.

Međutim, do nedjeljnog sukoba došlo je daleko od te sporne regije.

Enklava u kojoj većinski žive Armenci pripojena je Azerbajdžanu 1921. a Nagorno-Karabah proglasio je jednostranu neovisnost 1991., uz potporu Armenije.

Uslijedio je rat, te primirje 1994. Otad se vode pregovori uz posredništvo međunarodnih predstavnika kojima supredsjedaju Rusija, Francuska i SAD.

Komentari