EK predlaže uskraćivanje 7,5 milijardi eura europskih sredstava za Mađarsku

Foto: Guliver Image

Europska komisija pozvala je danas da se Mađarskoj uskrati oko 7.5 milijardi eura iz europskih fondova zbog zabrinutosti za korupciju.

Povjerenik Johannes Hahn, zadužen za proračun i administraciju, rekao je da ta brojka iznosi otprilike trećinu kohezijskih sredstava koja je zemlja dobila iz proračuna EU, prenosi Euro news.

Za Bruxelles, preporuka Vijeća da usvoji ovu kaznenu mjeru, sljedeći je korak u procesu mehanizma vladavine prava koji je pokrenuo protiv Mađarske u travnju.

Hahn: Odluku o izricanju financijske kazne povjerenici donijeli jednoglasno
Mehanizam, koji je samo nekoliko tjedana ranije odobrio Europski sud pravde nakon izazova Budimpešte i Poljske, omogućuje Bruxellesu da nametne financijske sankcije državama članicama “kako bi zaštitile proračun” ako se smatra da su prekršile temeljne vrijednosti EU.Odluku o izricanju financijske kazne jednoglasno su donijeli povjerenici, rekao je Hahn, tijekom sastanka kolegija koji je iznimno održan ranije ujutro.

Hahn je naglasio da je Budimpešta navela 17 popravnih mjera otkako je Bruxelles pokrenuo mehanizam uvjetovanja i da bi one “u načelu trebale biti u stanju riješiti probleme opisane u obavijesti”. Naveo je da to uključuje “sustavne nepravilnosti” u procesu javne nabave, sukob interesa vlade službenika i slabosti u istrazi i kaznenom progonu u slučajevima koji se tiču ​​EU fondova.

“Ne možemo zaključiti da je proračun EU-a dovoljno zaštićen”
Također je naglasio da je to samo ako se provedu u skladu s tim i da je vremenski okvir i dalje “vrlo tijesan” te da bi za konkretnu promjenu u praksi također trebalo vremena.

“Rizik za proračun u ovoj fazi ostaje, stoga ne možemo zaključiti da je proračun EU dovoljno zaštićen”, nastavio je.

Ova objava Europske komisije dolazi samo tri dana nakon što su zastupnici Europskog parlamenta izjavili da Mađarska više nije u potpunosti funkcionalna demokracija, već “hibridni režim izborne autokracije”.

U svojoj rezoluciji europski zastupnici krivnju za pomak vladavine prava u Mađarskoj pripisuju izravno premijeru Viktoru Orbanu.

 

Komentari