Erdogan: Talibani trebaju okončati okupaciju Afganistana i pokazati svijetu da je zavladao mir

Turski predsjednik Tayyip Erdogan izjavio je kako bi talibani “trebali okončati okupaciju zemlje svoje braće”.

“(Talibani) trebaju okončati okupaciju zemlje svoje braće i odmah pokazati svijetu da je mir zavladao Afganistanom”, rekao je Erdogan.

Smatra i kako pristup koji talibani imaju nije način na koji bi se muslimani trebali odnositi jedni prema drugima.

Ironično je što ovakve izjave dolaze od strane dugogodišnjeg čelnika Turske koja je od samih početaka aktivna u potpori NATO-ovim misijama u Afganistanu, odnosno sudjeluje u borbi protiv talibana, što se sada, brzom talibanskom rekonkvistom sveukupno doima potpuno uzaludnimm.



Valja spomenuti i kako je Turska ponudila SAD-u upravljanje i osiguranje zračne luke u Kabulu nakon što se NATO povukao te sada pregovara sa SAD-om o financijskoj, političkoj i logističkoj podršci.

No na truske namjere da zadrži vojsku u Afganistanu kako bi upravljala kabulskom zračnom lukom, talibani su uputili upozorenje oštro upozorenje.

Erdogan je, na upit da to komentira, rekao kako u izjavi koju su talibani uputili nije izričito rečeno kako talibani ne žele Tursku. Najavio je i kako namjeravaju održati razgovore s talibanima koji se protive ovoj mjeri.

“Bilo na razini Ministarstva vanjskih poslova ili na mojoj razini, pokušavamo vidjeti koje razgovore možemo voditi s talibanima i kamo nas te razmjene mogu odvesti”, rekao je Edogan.

Podsjetimo, talibani su vladali Afganistanom od 1996. do 2001. te se već 20 godina gerilski bore za svrgavanje prozapadne vlade u Kabulu  i ponovnu uspostavu islamske vlasti. Nakon povlačenja snaga NATO-a ove godine, počeli su naglo napredovati u osvajanju sve većeg dijela Afganistanskog teritorija.

Komentari