EU: Dogovor o dijelu paketa zakona o sprječavanju pranja novca

Ilustracija: Pixabay

Vijeće EU-a i Europski parlament postigli su u četvrtak privremeni politički dogovor o dijelu paketa zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma.

Privremenim dogovorom o uredbi protiv pranja novca po prvi put se usklađuju pravila u cijeloj EU i zatvaraju moguće rupe u zakonu koje koriste kriminalci za pranje nezakonite dobiti ili financiranje terorističkih aktivnosti kroz financijski sustav, navodi Vijeće u svom priopćenju.

Dogovor, koji još formalno trebaju potvrditi i Vijeće i Parlament, pozdravila je i Europska komisija, koja je predložila prvu uredbu o suzbijanju pranja novca i borbi protiv financiranja terorizma i šestu direktivu o tom pitanju.

Ti prijedlozi Komisije bili su dio zakonodavnog paketa o sprečavanju pranja novca predstavljenog u srpnju 2021., koji je uključivao i novu uredbu o osnivanju tijela za sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma i revidiranu Uredbu o sljedivosti novčanih sredstava i prijenosima kriptoimovine. Suzakonodavci su postigli dogovor o četiri prijedloga iz paketa.



Ovogodišnji sporazumi važna su prekretnica u borbi protiv prljavog novca u EU-u. Novim pristupom utvrđuju se pravila kojima se odlučno rješavaju nedostaci utvrđeni u prošlosti i osiguravaju fleksibilni mehanizmi kojima se osigurava da naš financijski sustav nije odredište prihoda stečenih kaznenim djelima, izjavila je povjerenica za financijske usluge, financijsku stabilnost i uniju tržišta kapitala Mairead McGuinness.

Komentari