EU nikad bliži dogovoru o migracijama, otkrili i na čemu će biti fokus

Ilustracija/Robert Fajt/Cropix

Izvršni potpredsjednik Komisije Maroš Šefčovič istaknuo je u srijedu u raspravi u Europskom parlamentu da je dogovor o novom paktu o azilu i migracijama vrlo blizu i da bi uskoro mogao biti dovršen.

“Bliži smo dogovoru nego ikad prije. Parlament i Vijeće napreduju u pregovorima i nadam se da će dogovor biti postignut uskoro”, izjavio je Šefčovič u raspravi o pripremama za predstojeći samit čelnika EU-a, koji će se održati 26. i 27. listopada u Bruxellesu.

Rasprava o migracijama bit će jedna od tema na tom samitu. Šefčovič je istaknuo da je potrebno posvetiti pažnju i vanjskoj dimenziji migracija, to jest suradnji EU-a s državama iz kojih migranti dolaze i državama tranzita.

Osim o migracijama, čelnici EU-a razgovarat će o daljnjoj potpori Ukrajini, reviziji dugoročnog proračuna za razdoblje do 2027., konkurentnosti europskog gospodarstva.



U ime španjolskog predsjedništva govorio je državni tajnik za europske poslove Pascual Navarro Ríos.

On je najavio da će se na samitu razgovarati i o dramatičnoj situaciji na Bliskom istoku nakon Hamasova napada na Izrael 7. listopada nakon kojeg je uslijedlio izraelski odgovor i prijetnja da će izvršiti invaziju na Gazu. Također će biti riječi i o stanju na južnom Kavkazu nakon što su azerbejdžanske snage zauzele armensku enklavu Gorski Karabah. Čelnici će razgovarati i o napetostima između Srbije i Kosova.

“Fokus će biti na smanjenju napetosti i na napretku u procesu normalizacije u kontekstu dijaloga koji se vodi pod okriljem EU-a”, rekao je Navarro Rios.

Komentari