EU obećala dodijeliti 3,5 milijardi eura pomoći za zaštitu oceana

Foto: Ilustracija / Pixabay

Europska unija potrošit će 3,5 milijarde eura za zaštitu oceana i promicanje održivosti nizom inicijativa ove godine, rekao je povjerenik EU-a za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevicius.

Na konferenciji “Naš ocean” u Ateni objavljeno je 40 obećanja koje podrazumijevaju borbu protiv onečišćenja mora i potporu održivom ribarstvu. Tiču se i ulaganja u tzv. plavu ekonomiju, odnosno održivo korištenje morskih i slatkovodnih resursa za gospodarske aktivnosti.

– Ocean je dio onoga što jesmo i naša je zajednička odgovornost, rekao je povjerenik EU-a za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevicius, najviši dužnosnik EU-a za okoliš.

Služba za klimatske promjene Copernicus Europske unije izvijestila je u ožujku da su temperature oceana u veljači dosegnule rekordnu visinu.



Prekomjerni izlov ribe i onečišćenje plastikom također su glavne prijetnje oceanima.

Foto: Pixabay

Potpora EU-a održivom ribarstvu

Najveći dio EU fondova iskoristit će se za potporu 14 investicija i jednoj reformi u održivom ribarstvu i akvakulturi u Cipru, Grčkoj, Poljskoj, Portugalu i Španjolskoj.

Ostale inicijative EU-a usmjerene su na pomoć afričkim zemljama u razvoju njihovog plavog gospodarstva.

Konferencija “Naš ocean” iznjedrila je više od 2160 obveza vrijednih približno 130 milijardi dolara od svog pokretanja 2014. godine.

Europska unija treba osigurati i slobodu kretanja znanja i inovacija

Komentari