EU odobrila ukrajinskim proizvođačima hrane bescarinski pristup tržištima

Foto: Facebook

Europska unija postigla je privremeni sporazum o odobravanju bescarinskog pristupa ukrajinskim proizvođačima hrane, objavilo je u srijedu belgijsko predsjedanje EU-om na platformi društvenih medija X.

Ukrajinski proizvođači hrane prema privremenom ugovoru imat će bescarinski pristup tržištima EU do lipnja 2025. godine.

Foto: Twitter/Screenshot

Sporazum je veliki korak u jačanju odnosa EU i Ukrajine

Sporazum o bescarinskom pristupu ukrajinskim proizvođačima hrane predstavlja značajan korak u jačanju trgovinskih veza između Europske unije i Ukrajine, ali i u podršci ukrajinskom gospodarstvu u kontekstu dugotrajnog sukoba s Rusijom.

Sukob između Rusije i Ukrajine, koji je eskalirao nakon aneksije Krima 2014. godine i sukoba u istočnoj Ukrajini, i dalje predstavlja ozbiljnu prijetnju stabilnosti Europe. Ruska podrška separatističkim snagama na istoku Ukrajine, kao i prisutnost ruskih snaga duž ukrajinske granice, ostaju ključni izazovi za ukrajinsku sigurnost i suverenitet.



U tom kontekstu, Europska unija nastoji pružiti podršku Ukrajini, kako politički, tako i ekonomski. Privremeni sporazum o bescarinskom pristupu ukrajinskim proizvođačima hrane predstavlja jedan od načina kako EU može olakšati ukrajinskom gospodarstvu pristup europskom tržištu, što može doprinijeti ekonomskom oporavku zemlje i jačanju njezine stabilnosti.

Iako je ovaj sporazum važan korak naprijed, situacija u istočnoj Ukrajini ostaje izuzetno složena. Humanitarna kriza, stalne vojne napetosti i kršenja primirja predstavljaju izazov za mir i stabilnost u regiji. Stoga je nužno nastaviti s naporima za diplomatsko rješenje sukoba i pružanje podrške ukrajinskom narodu u njihovim nastojanjima za mir i prosperitet.

Charles Michel poslao jasnu poruku: ‘Rusija nas ne može zastrašiti, Ukrajina je prioritet’

Komentari