EU: Pregovori između Armenije i Azerbajdžana trebali bi dovesti do mirovnog sporazuma

Foto: Twitter

Europska unija pozdravila je najnoviji sastanak između čelnika Armenije i Azerbajdžana kao pozitivan korak prema postizanju trajnog mirovnog sporazuma između dviju susjednih država koje su vodile dva velika rata u 30 godina.

Armenski premijer Nikol Pašinjan i azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev sastali su se u Bruxellesu na poziv EU. Nijedan čelnik nije dao izjavu nakon sastanka, posljednjeg u nizu nakon šestotjednog sukoba između dviju zemalja 2020. godine. Tijekom tih borbi Azerbajdžan je vratio dijelove teritorija koje je izgubio u ratu koji je zahvatio regiju dok se sovjetska vlast raspadala 1990-ih.

Čelnici su iskazali spremnost za mir, kaže EU
Ministri vanjskih poslova dviju zemalja također su se ovog mjeseca sastali u SAD-u. Rusija, koja je posredovala u primirju kako bi se zaustavile borbe 2020., također je bila aktivna u održavanju mira.

Predsjednik Vijeća EU Charles Michel rekao je da su čelnici postigli napredak u pitanjima koja uključuju povratak zatvorenika, označavanje granica i međusobni pristup teritoriju kako bi došli do izoliranih regija na Kavkazu. Kazao je da će se razgovori nastaviti o središnjoj točki sukoba – statusu Nagorno-Karabaha, međunarodno priznatog kao dijela Azerbajdžana, ali naseljenog uglavnom etničkim Armencima.



“Čelnici su iskazali spremnost za mir u Južnom Kavkazu. Pohvaljujem njihove napore. Nakon nedavnih pozitivnih razgovora održanih u Sjedinjenim Državama o mirovnom sporazumu, treba zadržati zamah da se poduzmu odlučni koraci prema potpisivanju sveobuhvatnog mirovnog sporazuma između Armenije i Azerbajdžana”, dodao je Michel.

Nastavljaju se granični sukobi
Dok su pregovori u tijeku, granični sukobi se nastavljaju. Najmanje dva armenska vojnika i jedan azerbajdžanski poginuli su u incidentima prošlog tjedna, a Azerbajdžan je optužio Armeniju da ispaljuje minobacačku vatru na njegove položaje u okrugu Kalbajar blizu granice, što je Armenija opovrgla. Michel je u svojoj izjavi rekao da su se obje strane složile priznati granice postavljene nakon kraja sovjetske vlasti 1991.

Dvojica čelnika trebala bi se ponovno sastati 1. lipnja na konferenciji u Moldaviji, još jednoj bivšoj sovjetskoj državi koja leži između Ukrajine i članice EU Rumunjske. Na konferenciji bi trebali sudjelovati i francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemački kancelar Olaf Scholz.

Komentari