EU žestoko osuđuje represiju u Minsku i otmicu oporbene čelnice

Twitter

Europska unija u ponedjeljak je osudila represivne mjere bjeloruskih vlasti protiv prosvjednika koji traže mirni prijenos vlasti te je izrazila zabrinutost zbog navoda o otmici jedne od čelnica prosvjeda Marije Kalesnikave.

“Ono čemu svjedočimo u Bjelorusiji zapravo je kontinuirana represija vlasti nad civilnim stanovništvom“, rekao je na konferenciji za medije glasnogovornik Europske komisije Peter Stano.

U toj istočnoeuropskoj državi prosvjedi se svakodnevno održavaju od izbora prije mjesec dana. Uhićeno je najmanje 7 tisuća prosvjednika, a Ujedinjeni narodi primili su 450 izvješća o njihovom mučenju i zlostavljanju.

Aleksander Lukašenko, 66-godišnji čelnik koji je na vlasti više od četvrt stoljeća, ne dopušta neposluh.



Neovisni bjeloruski medij Tut.by prenosi da je 38-godišnja Kalesnikava u ponedjeljak ujutro oteta s ulice u središnjem Minsku. Maskirani muškarci odveli su je u kombi, dodaje se, a od tog događaja se Kalesnikavoj gubi svaki trag.

Izvor tog izvješća tvrdi da nije snimila događaj svojim pametnim telefonom jer je strahovala da će i ona biti oteta.

Kalesnikava je saveznica oporbene čelnice Svetlane Tihanovskaje koja je izbjegla u susjednu Litvu. Navodno oteta čelnica prosvjeda članica je koordinacijskog vijeća Tihanovskaje koje traži pregovore o mirnoj predaji vlasti u Bjelorusiji.

Litavski ministar vanjskih poslova Linas Linkevičius naglasio je da je Kalesnikava oteta i pozvao je na njezino trenutačno oslobađanje.

“Otmica Kalesnikave u središnjem Minsku je sramotna“, priopćio je šef litavske diplomacije na svom Twitter profilu.

Glasnogovornik Europske komisije u ponedjeljak je kazao kako je represija bjeloruskih vlasti “neprihvatljiva“.

EU je “duboko zabrinut zbog kontinuirane represije i zastrašivanja stanovništva neobjašnjenim uhićenjima, vrlo često proizvoljnima, uhićenjima koje su politički motivirana“.

Predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell naglasio je da su bjeloruske vlasti poduzele “brutalne korake“ protiv Kalesnikove i drugih predstavnika oporbe.

“Proizvoljna uhićenja i otmice iz političkih razloga, uključujući današnje brutalne akcije protiv Andreja Jahoraua, Irine Suhkij i Marije Kalesnikove, neprihvatljiva su“, napisao je Španjolac na svom Twitter profilu.

Lukašenko je zatražio pomoć od susjedne Rusije kako bi zadržao vlast dok europski dužnosnici njegov mandat smatraju nelegitimnim.

EU je izbore 9. kolovoza proglasio „ni slobodnim ni pravednim“ te je više puta osudio nasilje vlasti nad prosvjednicima.

Glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina otkrio je kako bi Lukašenko u narednim danima trebao posjetiti Moskvu.

Bjelorusko ministarstvo unutarnjih poslova u ponedjeljak je objavilo da je dan ranije na prosvjedima uhićeno više od 600 ljudi. U nedjelju se pred Lukašenkovom rezidencijom okupilo nekoliko desetaka tisuća ljudi, ponovno pozivajući da odstupi s vlasti.

Promatrači tvrde da se na tom skupu koje su vlasti proglasile nelegalnim okupilo više od 100 tisuća ljudi. Prosvjednici su uhićeni i u gradovima Brestu, Grodnom, Mogilevu i Vitebsku.

Komentari