Europska komisija će zatražiti hitnu štednju energije

Ilustracija: Pixabay

Očekuje se da će Europska komisija sljedeći tjedan zatražiti od zemalja EU-a da smanje grijanje i hlađenje javnih zgrada i ureda kako bi se smanjila opća potražnja za plinom. Opskrba ruskim plinom mogla bi biti potpuno prekinuta i Bruxelles u svojim simulacijama računa na to da bi se ove zime Putin plinom mogao služiti kao ratnim oružjem. Očekuje se da će Komisija potaknuti vlade 27 zemalja da postave ograničenja na količinu plina kojim se koriste javne zgrade, uredi i različiti komercijalni objekti, uključujući vanjske terase.

Za optimalno korištenje energenata preporučit će pravila kojima se zahtijeva da se javne zgrade griju na najviše 19 stupnjeva ili hlade klimatizacijskim jedinicama postavljenima na temperaturu ne nižu od 25 stupnjeva – stoji u dokumentu koji bi trebao biti objavljen 20. srpnja i mogao bi se u međuvremenu mijenjati.

Za razliku od Njemačke i još nekih država, u Hrvatskoj državne, ali i većina lokalnih vlasti još ne razmišljaju o mjerama štednje energije ove jeseni i zime.



Komentari