Europska komisija odobrila hrvatski program za potporu sektorima stočarstva i proizvodnje usjeva

Foto: Pixabay

Europska komisija u ponedjeljak je odobrila hrvatski program u vrijednosti od 31 milijun eura za potporu sektorima stočarstva i proizvodnje usjeva u kontekstu ruskog rata protiv Ukrajine.

U okviru programa potpora će se sastojati od ograničenih iznosa potpore u obliku izravnih bespovratnih sredstava. Svrha je mjere poduprijeti potrebe za likvidnošću stočara i proizvođača usjeva pogođenih trenutačnom geopolitičkom krizom.

Komisija je utvrdila da je hrvatski program u skladu s uvjetima utvrđenima u Privremenom okviru za krizne situacije, to jest ne premašuje 250 000 eura po korisniku i pomoć će biti dodijeljena najkasnije do 31. prosinca 2023.

Komisija je zaključila da je program potreban, primjeren i razmjeran za otklanjanje ozbiljnih poremećaja u gospodarstvu države članice, navodi se u priopćenju.



Program je odobren na temelju Privremenog okvira za državne potpore u slučaju krize i tranzicije koji je Komisija donijela 9. ožujka 2023. radi potpore mjerama u sektorima koji su ključni za ubrzavanje zelene tranzicije i smanjenje ovisnosti o gorivu.

Komentari