Europska središnja banka podigao kamatne stope za četvrtinu postotna boda

Foto: Facebook

Europska središnja banka (ECB) je izvijestila da je odlučila ponovno podići ključne kamatne stope, za 0,25 postotnih bodova, s obzirom na kontinuirano snažne inflacijske pritiske.

Kamatna stopa za glavne operacije refinanciranja tako će od 10. svibnja iznositi 3,75 posto, a kamatna stopa na prekonoćne depozite banaka 3,25 posto.

Za prekonoćne kredite kamatna stopa iznosit će ubuduće četiri posto.

Inflacija će ostati previše visoka kroz predugo vremensko razdoblje, ponovio je ECB, obrazlažući opetovano podizanje kamatnih stopa.



U skladu s očekivanjima, to je sedmi put zaredom da je središnja banka eurozone podigla ključne kamatne stope za 20 zemalja koje koriste zajedničku valutu euro.

Kamatne stope povećane za 3,75

Od srpnja prošle godine, kada je započeo ciklus njihova podizanja, kamatne stope tako su povećane za ukupno 3,75 postotnih bodova s ciljem zauzdavanja visoke inflacije.

Pri određivanju odgovarajuće razine i trajanja zaoštravanja Upravno vijeće nastavit će primjenjivati pristup koji se zasniva na podacima, stoji u priopćenju ECB-a.

Naime, odluke o kamatnim stopama i dalje će se temeljiti na procjeni inflacijskih izgleda s obzirom na najnovije gospodarske i financijske podatke, dinamiku temeljne inflacije i intenzitet transmisije monetarne politike.

Kako nadalje stoji u priopćenju, portfelj programa kupnje vrijednosnih papira ( APP) smanjuje se umjerenom i predvidljivom dinamikom jer Eurosustav ne reinvestira u cijelosti glavnice dospjelih vrijednosnih papira. Riječ je o prosječnim mjesečnim smanjenjima u iznosu od 15 milijardi eura do kraja lipnja 2023.godine.

Upravno vijeće očekuje da u razdoblju od srpnja 2023. više neće provoditi reinvestiranje u sklopu APPa, stoji u priopćenju ECB-a.

Komentari