Europska unija bi mogla otpisati dugove afričkim državama

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Afričke države zatražile su zbog pandemije koronavirusa od Europske unije oprost dugova i ona je spremna razmotriti taj zahtjev, izjavio je u utorak predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

“Dobili smo zahtjev afričkih država za oprost dugova. Sada ćemo razmotriti taj zahtjev s državama članicama, međunarodnim partnerima i Međunarodnim monetarnim fondom”, rekao je Michel na konferenciji za novinare nakon video-konferencije s čelnicima pet afričkih G5 Sahel.

Osim toga, Europska komisija je najavila dodatnu pomoć od 194 milijuna eura pomoći Sahelu.

Ranije su Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond pozvali da se olakša dužnički teret za najranjivije zemlje u Africi.



Sahel je područje u Africi između Sahare na sjeveru i plodnije regije Sudan na jugu. U tom je području pet država – Burkina Faso, Čad, Mali, Mauritanija i Niger.

Michel je najavio novi sastanak za tri mjeseca dok kada bi EU i drugi partneri trebali imati odogvor na zahtjev zemalja Sahela.

Zbog slabosti zdravstvenih sustava, pandemija koronavirusa mogla bi imati katastrofalne posljedice u Africi, naročito u području Sahela, koje se suočava s terorizmom i sve gorom sigurnosnom i humanitarnom situacijom.

“Stanje u Sahelu i dalje se pogoršava i ne smijemo zbog pandemije zaboraviti koliko je situacija ozbiljna u regiji čiji su izazovi i naši izazovi”, izjavio je visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Komentari