Europska unija osuđuje sukobe na sjeveru Kosova, tvrde da ih pokrenula albanska strana

Foto: Fena

Europska unija snažno je u petak osudila sukobe između kosovske policije i prosvjednika na sjeveru Kosova, za koje kaže da su pokrenuti pokušajima novoizabranih načelnika da uđu u općinske zgrade, izjavio je glasnogovornik za vanjsku politiku Peter Stano.

Stano je rekao da su sukobi “izazvani pokušajem novoizabranih gradonačelnika da uđu u zgrade općina”

Izrazio je žaljenje zbog napada na civilnu misiju EU-a Eulex. “Svi moraju poduzeti korake na smirivanju napete situacije i odmah uspostaviti mir. EU neće prihvatiti bilo kakve daljnje jednostrane ili provokativne akcije i prioritet se mora dati očuvaju mira i sigurnosti na terenu”, istaknuo je Stano.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u petak je zapovjedio vojsci da podigne borbenu spremnost na najvišu razinu i da se njezine postrojbe približe granici s Kosovom, nakon što su se prosvjednici i policija sukobili na sjeveru Kosova zbog preuzimanja dužnosti novih gradonačelnika nakon bojkotiranih izbora.



Beogradski mediji javili su da je kosovska policija ušla je u zgradu općine Zvečan, pošto je prethodno ispred općine, gdje su se okupili građani, ispalila suzavac i šok bombe.

Poslije lokalnih izbora koje su Srbi bojkotirali novi gradonačelnik je trebao tijekom dana preuzeti dužnost. Ispred zgrade općine okupili su se kosovski Srbi želeći to onemogućiti.

Komentari