Europska unija ukida vize za građane Kosova

Foto: Freepik

Zastupnici Europskog parlamenta podržali su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu ukidanje viza za građane Kosova, posljednje zemlje zapadnog Balkana od čijih se stanovnika za ulazak u Europsku uniju tražila viza.

Zastupnici su u utorak podržali dogovor koji je u prosincu prošle godine postignut između Vijeća i Europskog parlamenta o uredbu o putovanju bez viza za građane Kosova. Vijeće EU-a je sa svoje strane već u ožujku odobrilo tu uredbu.

Građani Kosova neće više trebati vize za ulazak u EU od datuma početka rada Europskog sustava za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja (ETIAS) ili od 1. siječnja 2024., ovisno o tome što nastupi ranije.

Prema uredbi, građani Kosova moći će putovati u EU bez vize za boravak do 90 dana u bilo kojem razdoblju od 180 dana, što znači da će za njih vrijediti ista pravila kao i za građane ostalih zemalja zapadnog Balkana.



Građani Kosova moći će putovati u EU bez vize

Ovo konačno omogućuje građanima Kosova da lako putuju, posjećuju rodbinu i posluju u EU. Ali to je više od toga: ova prekretnica također je važan temelj za buduću i sve tješnju suradnju između EU-a i Kosova, izjavio je parlamentarni izvjestitelj za viznu liberalizaciju za građane Kosova, nizozemski zastupnik Thijs Reuten.

U srijedu će uredbu potpisati predsjednica Europskog parlamenta Roberata Metsola i predstavnik švedskog predsjedništva Vijećem EU-a. Na svečanosti potpisivanja bit će i zamjenik kosovskog premijera Besnik Bislimi.

Komentari