Europska unija ukinula ograničenja uvoza hrane iz Japana

Foto: Freepik

EU je ukinuo ograničenja uvoza hrane iz Japana, uvedena nakon nesreće u nuklearki u Fukushimi, zatraživši od Tokija da nakon ispuštanja kontaminirane vode u more objavljuje podatke o mogućoj pojavi radioaktivnih tvari.

EU je uvoz ograničio 2011., propisavši testiranje hrane prije izvoza zbog moguće radioaktivnosti. Godine 2021. ograničili su testiranje samo na divlje gljive, neke vrste riba i jestive samonikle biljke iz 10 japanskih prefektura.

Krajem prošlog tjedna ukinuli su sva ograničenja “zbog pozitivnih rezultata kontrole proizvoda koje su provele japanske vlasti i članice (EU)”, stoji u priopćenju.

– Od lipnja 2011. EU je striktno ograničio prisutnost (radioaktivnih tvari) u hrani iz Japana na maksimalno 100 bekerela po kilogramu. Taj se maksimum uvijek u potpunosti poštovao, što pokazuje efikasnost japanskih sustava kontrole i praćenja, ocijenila je Komisija.



Naglasili su ipak da je “važno da japanska vlada na mjestu ispuštanja obrađene vode (iz Fukushime) nastavi pratiti (eventualnu) radioaktivnost u domaćoj proizvodnji, posebno u ribi, ribljim proizvodima i algama”.

Provjera bi trebala biti fokusirana na moguću pojavu radionuklida, uključujući tricij, napominju u Bruxellesu, poručujući japanskim vlastima da rezultati provjera moraju biti dostupni javnosti.

Japan će početi ispuštati kontaminiranu vodu iz Fukushime u kolovozu, nakon filtracije koja bi trebala ukloniti većinu radioaktivnih elemenata, uz izuzetak tricija. Njegova prisutnost u vodi trebala bi biti smanjena znatno ispod razine dopuštene međunarodnim standardima.

Kina je najavila da će postrožiti provjeru uvoza hrane iz Japana i produljila je zabranu uvoza plodova mora iz 10 japanskih prefektura zbog moguće opasnosti po zdravlje ljudi i po okoliš, a sprema joj se pridružiti i Hong Kong.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je istodobno prošli četvrtak, nakon sastanka s japanskim premijerom Fumijom Kishidom, da su dvije strane odlučile poraditi na ukidanju japanskih ograničenja uvoza govedine, voća i povrća iz EU-a.

Japan će odluku donijeti na temelju znanosti, kao što je napravio i EU, naglasio je Kishida.

Komentari