Europska unija želi surađivati s Kinom i smanjiti ovisnost od nje

Foto: Freepik

Europska unija zaključila je u petak da s Kinom želi surađivati na temelju jednakih tržišnih uvjeta i smanjiti rizik od ovisnosti od te zemlje i diverzificirati dobavne lance.

Europska unija i Kina i dalje su važni trgovinski i gospodarski partneri i EU će nastojati osigurati jednake tržišne uvjete, kako bi trgovina i ekonomski odnosi bili uravnoteženi, recipročni i obostrano korisni, kaže se u zaključcima koje su čelnici država članica usvojili na kraju svoga samita u petak.

Europska unija će nastaviti smanjivati kritičnu ovisnost i ranjivost, uključujući i u pogledu opskrbnih lanaca, te će smanjiti rizik i diversificirati gdje je potrebno i primjereno, kaže se u zaključcima u kojima se još dodaje da se EU ne želi odvojiti od Kine ili okrenuti prema sebi.

I njemački kancelar Olaf Scholz je naglasio potrebu smanjivanja ovisnosti i istodobnog nastavka suradnje s Kinom.



– Moramo spriječiti stratešku ovisnost. Tvrtkama će trebati nekoliko godina da diversificiraju dobavne lance, rekao je Scholz dodajući da je potrebno nastaviti s ekonomskom suradnjom u više područja, uključujući klimatske politike i sigurnosti hrane.

Komentari