Europske zemlje pooštravaju mjere, omikron u fokusu istraživanja

Omikron-varijanata koronavirusa fokus je aktualnih znanstvenih istraživanja, a novo britansko sugerira da je omikron postao otporniji na imunitet, ali je slabiji od delta-soja kad je riječ o infekciji plućnog tkiva. U Engleskoj od ove varijante svakodnevno obolijevaju deseci tisuća ljudi pa se europske zemlje okreću novim mjerama.

Infekcija omicron-varijantom koronavirusa pokazuje očit trend rasta u usporedbi s varijantom delta, upozoravaju iz Svjetske zdravstvene organizacije.

U zemljama čije stanovništvo ima visoku razinu imuniteta, širi se znatno brže, s vremenom udvostručenja između 1,5 i 3 dana.

Nakon hitnog subotnjeg sastanka vlade, stroge mjere blokade stupaju na snagu u Nizozemskoj.



– Stojimo ovdje tmurno raspoloženi. Ukratko, u jednoj rečenici: Nizozemska još jednom ulazi u lockdown. Ponovno će biti zatvorena. To je neizbježno zbog petog vala koji nam dolazi s varijantom Omicron. Ona se širi čak i brže nego što smo se bojali. I zato moramo intervenirati sada, kako bismo spriječili mnogo teži ishod. Kao mjeru opreza, rekao je Mark Rutte, premijer na odlasku Kraljevine Nizozemske.

Sve trgovine, osim onih s osnovnim namirnicama, barovi, teretane, frizerski saloni i drugi javni prostori zatvoreni su najmanje do 14. siječnja. Dva gosta dopuštena su po kućanstvu – četiri tijekom praznika.

Zbog zatvaranja u Austriji jedini shopping vikend Adventa je ovaj. No, stotine okupljenih oko stranke “Ljudi, slobode, temeljna prava”, osnovane u veljači, čiji članovi ne vjeruju u cijepljenje, prosvjedovale su u Beču zbog ograničenja. U jednom su trenutku probili policijske barijere i prošli preko Ringa i Mariahilfer Straße do Heldenplatza.

Stotine prosvjednika u španjolskoj Barceloni i Bilbau prosvjedovalo je protiv COVID propusnica potrebnih za ulazak u barove, restorane, teretane i domove za starije.

– Nisam protiv cjepiva i nisam poricatelj pandemije. Ali, snažno se protivim ograničenjima naših sloboda zbog kojih patimo od početka pandemije prije dvije godine. Cilj ne opravdava sredstvo, rekao je jedan prosvjednik.

Sa stopom cijepljenosti u cijeloj zemlji od gotovo 80%, Kraljevina Španjolska uglavnom je bila pošteđena posljednjeg vala zaraze koji je zahvatio Europu te prisilio zemlje poput Njemačke i Austrije da ponovno uvedu stroga ograničenja putovanja i druženja.

Komentari