Europski parlament i dalje traži zamrzavanje europskih sredstava za Mađarsku

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Europski parlament poručio je da predložene reforme mađarskih vlasti kako bi se odmrznula europska sredstva namijenjena Mađarskoj nisu dovoljne te je apelirao na Vijeće i Komisiju da “zloupotreba” prava veta ne treba utjecati na njihovo odlučivanje o tom pitanju.

Europski parlament “smatra da 17 mjera o kojima su pregovarale Komisija i mađarska vlada nije dovoljno za rješavanje postojećeg sistemskog rizika za financijske interese EU”, stoji u rezoluciji usvojenoj s 416 glasova za, 124 protiv i 33 suzdržana.

Formalna odluka idući tjedan
Europska komisija objavila je u srijedu da Mađarska nije ispunila obećanih 17 reformi u području vladavine prava potrebnih kako bi dobila 7.5 milijardi eura. Mađarskoj je blokirana i isplata 5.8 milijardi eura iz fonda za oporavak od pandemije. Komisija će formalnu odluku donijeti idućeg tjedna, a o tome će glasati Vijeće kvalificiranom većinom do 19. prosinca.

U rezoluciji Europskog parlamenta ističe se i da “mađarske vlasti kontinuirano zloupotrebljavaju pravilo EU o jednoglasnosti kako bi blokirale ključne odluke u cilju pritiska na Komisiju i Vijeće da oslobode sredstva EU, čime se odgađa paket pomoći Ukrajini u iznosu od 18 milijardi eura i uvođenje globalne minimalne stope poreza na dobit”.Stoga je Europski parlament pozvao Komisiju i Vijeće “da osiguraju da to ne utječe na njihove odluke u vezi s Mehanizmom za oporavak i otpornost i uvjetovanošću vladavine prava”. Za prihvaćanje rezolucije glasali su zastupnici HDZ-a/EPP-a (Sunčana Glavak, Karlo Ressler, Tomislav Sokol i Željana Zovko), kao i zastupnici SDP-a/S&D-a (Biljana Borzan, Predrag Matić, Romana Jerković, Tonino Picula).

Protiv Ilčić, Sinčić i Kolakušić
Rezoluciju je podržao i zastupnik IDS-a i član kluba Obnovimo Europu Valter Flego. Protiv je bio zastupnik Hrvatskih suverenista te Europskih konzervativaca i reformista Ladislav Ilčić, kao i neovisni zastupnici Ivan Vilibor Sinčić (Ključ Hrvatske) i Mislav Kolakušić.

Kolakušić je jedini od hrvatskih zastupnika sudjelovao u raspravi o Mađarskoj u ponedjeljak u Europskom parlamentu. On je tada poručio da je Mađarska “iznimno suverena država i da ona svojim odlukama u vijeću čuva ne samo svoju suverenost nego i drugih članica Europske unije”, kao i proračun EU.

“Posljednjim odlukama i samostalnim glasanjem u europskom vijeću sačuvano je i 20 milijardi eura građana Europske unije i na tome sam im zahvalan. Lijepo je vidjeti da se država može i sama braniti i zbog toga je nužno da zauvijek ostane da se sve bitne odluke u Europskom vijeću moraju donositi jednoglasno. U suprotnom ulazimo u Sovjetski Savez koji se raspao, a raspast će se i Europska unija ako ukinemo pravo svake države na glasanje o bitnim stvarima”, dodao je.

 

Komentari