Evo čime se Rusija počela boriti protiv kriminala

Ilustracija: Pixabay

U južnosibirskoj republici Ruske Federacije Tuvi okorjelim prijestupnicima pomažu u borbi protiv ponavljanja zločina provedbom projekta “Novi život” u kojem im se nudi mogućnost da postanu farmeri.

U Tuvi su se s problemom rasprostranjenog kriminalnog recidiva odlučili boriti pokretanjem projekta Novi život, koji omogućava bivšim zatvorenicima da skinu ljagu s imena i čak postanu pošteni poduzetnici, pišu Ria Novosti.

Sudionicima projekta dodjeljuju se privatna poljoprivredna gospodarstva i stoka za pokretanje poljoprivrednog posla.

U Tuvi je gotovo 70 posto kažnjivih djela ponavljajuće prirode, odnosno riječ je o recidivima, kaže inicijator projekta i čelnik regije Sholban Kara-ool.



“Takve ljude nitko ne zapošljava, a moraju privrijediti novac”

“Razlog ponavljanja prijestupa je očit: takve ljude u pravilu nitko ne zapošljava, a oni moraju privrijediti novac pa to čine onako kako su navikli i kako znaju. ‘Novi život’ pokrenuli smo kako bismo prekinuli taj začarani krug”, kaže Kara-ool.

Okušati se u Novom životu mogu lokalni stanovnici s malim primanjima mlađi od 45 godina i s jednim ili više djece, koji su odslužili zatvorsku kaznu i izlaze iz kaznionica.

Nakon natječaja, s odabranima će biti sklopljen ugovor na dvije godine. Za njih će se organizirati poljoprivredni tečaj na daljinu, u skladu s trenutno propisanim pravilima za samoizolaciju uvedenima zbog koronavirusa.

“Neka rade pošteno i tako odgajaju djecu”

“Stoku i građevinski materijal dat ćemo im besplatno i pomoći u gradnji kuće i gospodarskih zgrada. Neka samo rade pošteno i tako odgajaju djecu.

Čini mi se, kada osoba ima nešto ozbiljno i dobro u životu, neku vrstu podrške i stabilnosti, razmislit će tisuću puta prije svakog svog koraka kako ne bi izgubila ono što je postigla i ugrozila budućnost svojih najbližih”, rekao je Sholban Kara-ool.

Tijekom dvije godine trebat će razvijati gazdinstvo kako bi moglo osigurati prihode za život, a obiteljima bivših kažnjenika bi na kraju dvogodišnjeg razdoblja pripao priplod stoke i objekti za njezin uzgoj i držanje.

Nakon toga, izgrađena gazdinstva bi se registrirala kod poreznih vlasti, a bivši kažnjenici nastavili bi raditi prema općim propisima kao individualni poduzetnici – po mogućnosti pošteni.

Komentari