FOTO Orban je ponovno na društvenim mrežama objavio sliku velike Mađarske koja uključuje veliki dio Hrvatske

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Mađarski premijer i predsjednik stranke Fidesz Viktor Orbán u srijedu je na svom službenom Facebook profilu objavio čestitku maturantima na kojoj je Mađarska iscrtana u granicama nekadašnje Austro-Ugarske Monarhije.

Usput je u objavi maturantima poželio sreću.

Iako je riječ o povijesnoj karti, postavlja se pitanje kako bi to izgledalo kada bi, primjerice, hrvatski premijer čestitao maturantima uz zemljovid NDH?



Ovo nije prva provokacija Orbana kada se radi o hrvatskom teritoriju. U prosincu je također objavio kartu velike Mađarske, kada je objavio fotografiju sastanka predsjedništva svoje stranke Fidesz, koji je održao pod golemom uokvirenom kartom “povijesne Mađarske”.

Plenković je tada rekao kako, koliko on zna, nije prvi put da se ta karta pokazuje na sastancima Fidesza. “Hrvatske granice su tu gdje jesu”, rekao je tada.

U lipnju prošle godine službena mađarska stranica na Twitteru na engleskom jeziku About Hungary objavila je ilustraciju, odnosno stilizirani zemljovid kojim se sugerira da su nakon Prvog svjetskog rata i Trianonskog sporazuma Mađarskoj otete dvije trećine teritorija, uključujući čak 63 tisuće kilometara kvadratnih koji su dio današnje Hrvatske, Slovenije i Srbije, odnosno Vojvodine.

Komentari