Francuski parlament danas glasa o Macronovoj kritiziranoj mirovinskoj reformi, sindikati i oporba ga kritiziraju

Foto: Twitter

Osporavani plan mirovinske reforme u Francuskoj u završnoj je zakonodavnoj fazi jer danas o njemu moraju glasati oba doma parlamenta nakon upornih prosvjeda širom zemlje.

O prijedlogu će glasati Senat i Nacionalna skupština. Odbor sastavljen od članova oba doma razradio je detalje kako bi postigao kompromisni prijedlog u srijedu.

Ključna točka reforme jest podići dob umirovljenja sa 62 na 64 godine. Uz to, trebao bi se povećati broj godina potrebnih za uplaćivanje u mirovinski sustav, a minimalna mirovina bi se podigla na 1200 eura.

Sindikati i oporba kritiziraju Macronovu reformu
Reforma se smatra ključnim projektom predsjednika Emmanuela Macrona i njegove vlade desnog centra, što se opravdava prijetnjom deficita u mirovinskom fondu. Osim sindikata, planove je kritizirao i dio oporbe.Smatra se da će Senat sigurno prihvatiti prijedlog. U Nacionalnoj skupštini većina nije potpuno izvjesna, a vlada računa na glasove konzervativnih republikanaca u parlamentu, koji su podijeljeni.

Jučer su tisuće ljudi izišle na ulice francuskih gradova na nove prosvjede protiv reformi. Na ulicama su bili i radnici u prometu i drugim djelatnostima koji opet štrajkaju, ali u manjem broju nego ranije.

 

Komentari