Francuski predsjednik je najavio borbu protiv duhana i alkohola u sklopu strategije protiv raka

Francuski predsjednik Emmanuel Macron želi da generacija koja će 2030. napuniti 20 godina bude prvi naraštaj bez cigareta, a također je u četvrtak obećao da će učiniti više kako bi upozorio na opasnosti od alkohola, u sklopu desetogodišnje strategije za borbu protiv raka.

Macron je rekao u obraćanju francuskom Nacionalnom institutu za rak – javnoj ustanovi koja koordinira znanstvena istraživanja o raku – da će vlada za to idućih pet godina namijeniti 1,7 milijardi eura, što je povećanje od 20 posto prema razdoblju 2016.-2021.

Njegov fokus na rak, vodeći uzrok smrti u zemlji, dolazi u doba kad je zbog pandemije koronavirusa javno zdravstvo dospjelo u prvi plan vladinih politika širom svijeta. Od covida-19 u Francuskoj je umrlo gotovo 78.000 ljudi, po čemu je zemlja 7. u svijetu.

“Ova je strategija ambiciozna s obzirom na ciljeve koje slijedi: smanjiti, za 10 godina, broj oboljelih od karcinoma koji se mogu izbjeći sa 150. 000 godišnje na manje od 100. 000 i smanjiti smrtnost od sedam najsmrtonosnijih karcinoma”, rekao je Macron u obraćanju članovima instituta putem videa.



Dodao je da je gotovo polovica ovih karcinoma koji se mogu izbjeći – 70.000 – trenutno posljedica duhanskih proizvoda. Kako bi smanjio tu brojku, Macron je naglasio da će se cijene cigareta i dalje povećavati i da će biti još više područja u kojima pušenje nije dopušteno.

“Alkohol je odgovoran za petinu karcinoma koji se mogu izbjeći. Naravno, alkohol je u srcu naše tradicije, ne radi se o težnji za društvom bez alkohola”, rekao je Macron.

No, dodao je da se mora učiniti sve kako bi se spriječila pretjerana konzumacija alkohola, uključujući vidljivije i detaljnije informacije o svakom proizvodu, kao što se to provodi kod prehrambenih proizvoda.

Francuska je jedan od vodećih svjetskih proizvođača i izvoznika vina, a Pernod Ricard druga je najveća svjetska tvrtka za proizvodnju žestokih pića, nakon britanskog Diagea.

Komentari