Glavni kineski diplomat Blinkenu: Kina i SAD moraju izabrati između suradnje i sukoba

Foto: Twitter

Glavni kineski diplomat Wang Yi rekao je američkom državnom tajniku Antonyju Blinkenu u ponedjeljak da Kina i SAD moraju birati između suradnje i sukoba te da njegova zemlja neće napraviti nikakav kompromis po pitanju Tajvana.

“Potrebno je napraviti izbor između dijaloga i sukoba, suradnje i sukoba”, rekao je svom sugovorniku Wang Yi, najviši dužnosnik Komunističke partije Kine (KPK) za diplomaciju, prenosi kineska javna televizija CCTV.

“O Tajvanu nema kompromisa”
“Održavanje nacionalnog jedinstva uvijek je u središtu kineskih temeljnih interesa” i “po ovom pitanju, Kina neće činiti nikakve kompromise ili ustupke” u vezi s Tajvanom, također je prenio Blinkenu Wang, najviše rangirani dužnosnik u kineskoj diplomaciji.

Antony Blinken boravi u Kini od nedjelje, što je prvi posjet američkog državnog tajnika toj zemlji od 2018.



Kina smatra Tajvan jednom od svojih pokrajina, koju tek treba uspješno ujediniti s ostatkom svog teritorija od kraja Kineskog građanskog rata 1949.

Uz vrlo trnovito pitanje veza između Sjedinjenih Država i Tajvana, otoka na koji Peking polaže pravo i koji je u središtu sukoba između dviju sila, bilateralni odnosi i dalje su napeti po velikom broju pitanja.

Među njima su rivalstvo u tehnologiji, američke sankcije protiv kineskih digitalnih divova, trgovina, tretman muslimanske manjine Ujgura u Kini ili kineska potraživanja u Južnom kineskom moru.

Američki državni tajnik mogao bi se kasnije u ponedjeljak sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, posljednjeg dana posjeta Pekingu čiji je cilj ublažavanje bilateralnih napetosti.

“Iskreni i sadržajni razgovori”
Visokog američkog dužnosnika u nedjelju je primio kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang, koji je u kineskoj hijerarhiji korak ispod Wang Yija.

Dvojica dužnosnika razgovarala su sedam i pol sati, više od očekivanog, a dvije su se zemlje dogovorile da će održavati komunikaciju kako bi izbjegle bilo kakav sukob.

Nijedna strana nije potvrdila sastanak između Blinkena i Xija, čiji je susret s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u studenome na Baliju probudio oprezne nade u otopljavanje odnosa.

Blinkena bi mogao primiti i Xi
Susret državnog tajnika i kineskog šefa države čini se vjerojatnim, pogotovo nakon razgovora prošlog tjedna u Pekingu između Xija i bivšeg šefa Microsofta i filantropa Billa Gatesa.

“Vi ste prvi američki prijatelj kojeg sam upoznao ove godine”, rekao mu je Xi, a prenijela novinska agencija Xinhua. “Uvijek smo polagali nade u američki narod i nadamo se da će se prijateljstvo između dva naroda nastaviti”, rekao je Xi želeći poslati poruku pomirljivosti.

Dvije su zemlje objavile u nedjelju da je Qin Gang prihvatio ponudu američkog državnog tajnika da posjeti Sjedinjene Države.

Razgovori između njih dvojice, zaključeni navečer banketom u diplomatskom kompleksu Diaoyutai, bili su “iskreni, sadržajni i konstruktivni”, rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller.

Posjet Antonyja Blinkena prvi je posjet američkog državnog tajnika Kini od posjeta njegovog prethodnika Mikea Pompea u listopadu 2018.

Komentari