Glavnom tajniku NATO-a nisu sjele Papine izjave o Ukrajini: ‘Nije vrijeme za govor o predaji’

Foto: Facebook

Glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg je u ponedjeljak rekao da se ne slaže s izjavama pape Franje da Ukrajini treba “hrabrost bijele zastave” i da bi trebala pregovarati o okončanju rata prouzročenog ruskom invazijom, već da je Kijevu potrebna vojna pomoć.

“Ako želimo ispregovarano, dugotrajno mirovno rješenje, način da ga postignemo jest pružanjem vojne podrške Ukrajini”, rekao je Stoltenberg, komentirajući papine izjave.

Papa je to rekao u intervjuu čiji je dio objavljen tijekom vikenda. On je kazao da kada strani u sukobu ne ide dobro, “treba imati hrabrosti pregovarati”.

Stoltenberg je u intervjuu za Reuters u sjedištu NATO-a u Bruxellesu dodao da je ono “što se događa za pregovaračkim stolom neraskidivo povezano sa snagom na bojištu”.



Foto: Guliver/Sean Gallup/Getty Images

Što znači njegova reakcija

Na pitanje znači li njegova reakcija da sada nije vrijeme za govor o bijeloj zastavi, Stoltenberg je rekao: “Nije vrijeme za govor o predaji Ukrajinaca. To će biti tragedija za Ukrajince. To će također biti opasno za sve nas”.

Stoltenberg izrazio zadovoljstvo pridruživanjem nove članice: ‘Švedska je bila naš partner, sada je saveznik’

Podsjetimo, papa Franjo nije pozivao Ukrajinu da se preda, već na prekid vatre i hrabrost u pregovorima, izjavio je u nedjelju Matteo Bruni, ravnatelj Tiskovnog ureda Vatikana.

Komentari