GLOBALNA PANDEMIJA Koronavirus poharao gotovo cijelu Europu; U Kini se situacija smiruje

Pandemija koronavirusa proširila se na sve krajeve svijeta i ima globalne posljedice. Ukupno je 135 tisuća osoba zaraženo virusom iz Wuhana, a 69 tisuća je oporavljenih pacijenata. Pandemija je sveukupno uzela 4977 života, od toga 3062 u Kini.

Međutim, pandemija u Kini usporava a u Europi je tek počela. Najjače je pogođena Italija. U toj zemlji sveukupno je potvrđeno 15.113 slučajeva koronavirusa, a 1016 osoba je stradalo.

Talijanski premijer Giuseppe Conte stoga je najavio stroge mjere karantene. U Italiji tako rade samo one djelatnosti koje su neophodne za funkcioniranje zemlje.

NOVE DRASTIČNE MJERE Italija zatvara sve trgovačke djelatnosti osim dućana i ljekarni



Brzo širenje novog koronavirusa zateklo je talijanske bolnice i liječnike te kaos prijeti cijelom zdravstvenom sustavu. Talijanska vlada je upozorila da joj manjka 5000 liječnika i tisuće medicinskih sestara i drugog osoblja.

Ljudi na terenu u pogođenim regijama upozoravaju da mogu izdržati još svega par dana prije nego se zdravstveni sustav uruši.

“U ovom trenutku činimo čuda, ali ne možemo ovako još dugo”, rekao je Antonio Pesenti, koordinator intenzivne skrbi u Lombardiji.

Talijanski liječnici na rubu snaga zbog koronavirusa

Zbog pandemije širi se strah i u Njemačkoj koja ima 3059 potvrđena slučaja zaraze. Njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je mogućnost zatvaranja škola.

Kancelarka je istaknula da neki stručnjaci govore da bi se moglo zaraziti i dvije trećine stanovnika te zemlje. Najavila je odlučne mjere za suzbijanje epidemije kao i pomoć gospodarstvu.

Merkel: Njemačka neće štedjeti u borbi protiv koronavirusa, moglo bi se zaraziti dvije trećine Nijemaca

U Španjolskoj je potvrđeno 4000 slučajeva koronavirusa, od toga čak 2000 u Madridu Taj grad bilježi 56 smrtna slučaja od ukupno 90 u Španjolskoj. Dužnosnik regionalne vlade situaciju u španjolskoj prijestolnici je nazvao zabrinjavajućom. Lokalne vlasti odlučile su da će svi kafići, restorani i diskoteke u Madridu i okolici u subotu biti zatvoreni.

U četvrtak su se na zatvaranje obrazovnih ustanova odlučile Norveška, Irska, Danska i indijska prijestolnica New Delhi. Škole su zatvorene i u Kazahstanu, koji zasad nema potvrđen niti jedan slučaj, a isto je u područjima Španjolske i Francuske, kao i kod malog broja škola u Ujedinjenom Kraljevstvu i Njemačkoj. Italija je u četvrtak odlučila zatvoriti kafiće, trgovine i restorane.

Države odgađaju i veća okupljanja, a neke zemlje su zabranile ulaske na svoj teritorij – među posljednjima su Češka, Slovačka i Indija. U Indiji je potvrđen 81 slučaj zaraženih. Armenska središnja banka je u četvrtak pak objavila da će postepeno zamijeniti rabljene novčanice novima kako bi time zaustavila širenje zaraze.

Odgađaju se i sportska događanja. Otkazane su utakmice američke NBA lige, španjolske nogometne lige, regionalne košarkaške ABA lige i Eurolige. UEFA je objavila kako će razmotriti odgodu europskih natjecanja, uključujući i ovogodišnje europsko prvenstvo. McLaren je objavio kako neće sudjelovati na utrci Formule 1 u Australiji, otkazano je niz teniskih turnira, te čak i usponi na Mount Everest s kineske strane.

U Europi su odgođene utakmice Premier lige, Lige prvaka te Europske lige. I francuski nogometni savez odlučio je suspendirati sve nogometne mečeve do dajnjega zbog koronavirusa. Francuzi su ovog vikenda trebali igrati dvoboje Prve i Druge lige pred praznim stadionima, ali su se odlučili na otkazivanje utakmica.

Odgođene sve utakmice Premier Lige, Lige prvaka i Europske lige; Ne igra ni Dinamo

Američki predsjednik Donald Trump zabranio je sva putovanja iz Europe u SAD dok traje epidemija. Istovremeno iz njegove administracije upućuju kritike Kini zbog izostanka suradnje s američkim zdravstvenim agencijama. Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O’Brien tako je rekao da je svijet zbog Kine izgubio dva mjeseca u borbi s koronavirusom.

Istovremeno, Trumpova administracija trpi kritike javnosti zbog neadekvatnog odgovora na pandemiju. SAD bilježi 1701 slučaj koronavirusa i 40 smrti. Najviše je pogođena zapadna obala, prirodno povezana s Kinom.

Burze su zbog koronavirusa u slobodnom padu. Ulagače brine obustava prijevoza, zatvaranje granica, usporavanje proizvodnje i raspada opskrbnih linija iz Kine. Cijena nafte je u slobodnom padu, a države OPEC-a nisu uspjele postići dogovor o mjerama kojima bi ju poduprle.

NAJVEĆI PAD U POVIJESTI Europske dionice potonule zbog koronavirusa

Od koronavirusa su oboljeli i brojni političari i poznate ličnosti, poput iranskog ministra zdravstva, koji je objavio da je zaražen nekoliko sati nakon što je javnosti govorio da nema razloga za paniku. Iran ima više od deset tisuća potvrđenih zaraza i 429 smrtna slučaja, te je bio epicentar širenja koronavirusa u Bliskom Istoku.

Na koronavirus je pozitivna i žena kanadskog premijera Justina Trudeaua, zbog čega je Trudeau u izolaciji. Koronavirus ima i glumac Tom Hanks koji je trenutno u Australiji zbog snimanja filma, kao i ministar unutarnjih poslova te države, Peter Dutton.

Koronavirus ima i Fabio Wajngarten, glasnogovornik brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara, koji se nekoliko dana prije dobivanja rezultata susreo s američkim predsjednikom.

Bolsonarov pomoćnik koji se upoznao sa Trumpom pozitivan na koronavirus; Američki predsjednik nije zabrinut

Neki su to iskoristili i kao priliku za širenje lažnih vijesti. Tako se internetom širila vijest da je Papa Franjo pozitivan na koronavirus. Papa Franjo se zbilja testirao na koronavirus, a njegovi su nalazi bili su negativni.

Internetom kruži vijest da je Papa Franjo zaražen koronavirusom

U blizini Hrvatske, osim Italije, situacija nije obećavajuća. Dok Hrvatska ima 31 potvrđen slučaj, Bosna i Hercegovina ima 13 slučajeva, Srbija 19, a Slovenija čak 89. Čini se da je situaciju u Sloveniji pogoršao neodgovoran liječnik koji je unatoč simptomima dolazio na posao.

Šarec kritizirao liječnika pozitivnog na koronavirus: Njegov postupak je pogrešan i neodgovoran

U Europi je koronavirus za sada zaobišao samo Crnu Goru i Kosovo. Virus se proširio na sve kontinente, širi se u zapadnoj Africi a u petak je stigao i u srednju Aziju. Pratite točan broj oboljelih, umrlih i oporavljenih u svim zemljama ovdje:

KORONAVIRUS Pratite razvoj epidemije u realnom vremenu

Komentari