Grlić Radman: Evakuaciju iz ratom zahvaćenog Sudana zatražio 21 hrvatski državljanin

Goran Mehkek/Cropix

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je u nedjelju da je evakuaciju iz ratom zahvaćenog Sudana zatražio 21 hrvatski državljanin od njih ukupno stotinjak u toj afričkoj državi, a proces će se odvijati preko francuskog i hrvatskog veleposlanstva u Kairu.

Dvojno državljanstvo ima njih 19 od 21, a dvoje samo hrvatsko, rekao je Grlić Radman za Hrvatski radio o skupini koja je zatražila pomoć da napusti Sudan gdje je sukob između regularne vojske i paravojnih snaga blokirao tisuće stranaca.

Operacija izvlačenja koordinira se preko francuskog i hrvatskog veleposlanstva u Kairu, kazao je Grlić Radman.

Vlade brojnih zemalja ulažu napore kako bi evakuirale svoje državljane te građane drugih zemalja ako je to moguće.



Borbe su izbile u glavnom gradu Kartumu i drugim dijelovima zemlje 15. travnja, četiri godine nakon što je dugogodišnji autokrat Omar al-Bašir svrgnut u narodnoj pobuni.

Zapovjednici sudanske vojska i Snage za brzu podršku (RSF) isprva su bili saveznici koji su zajedno srušili al- Bašira 2021., ali su se posvađali tijekom pregovora o formiranju civilne vlade i integracije RSF-a u oružane snage.

U sukobu je do sad ubijeno više od 400 ljudi, a gotovo 4000 je ranjenih.

Nekoliko pokušaja evakuacije provodi se preko Port Sudana na Crvenom moru, koji se nalazi oko 650 kilometara sjeveroistočno od Kartuma, odnosno oko 800 kilometara cestovnim pravcem.

Osim u Kartumu, izvještaji o najgorem nasilju dolaze iz Darfura, zapadne regije na granici s Čadom u kojoj je izbio sukob 2003. godine i ostavio za sobom 300.000 mrtvih i 2,7 milijuna raseljenih.

Komentari