HOĆE LI SE IPAK DOGODITI ČUDO? Može li netko skinuti Putina s trona?

profimedia

Rusi u nedjelju posljednji dan glasaju na parlamentarnim izborima koji su trajali tri dana. Očekuje se pobjeda vladajuće stranke.

Pravo glasa ima oko 110 milijuna ljudi, a biraju se zastupnici za novu Državnu dumu, u kojoj je 450 zastupnika.

Bez obzira na to, pobjeda Jedinstvene Rusije, vladajuće stranke koja već dva desetljeća podupire predsjednika Vladimira Putina, smatra se unaprijed odlučenom.

Vlasti su odlučile da se glasanje održava tri dana kako bi se ograničilo širenje koronavirusa, ali oporba tvrdi da povećava mogućnosti za prijevaru.



Optužbe za prisilu, rasprostranjene nepravilnosti i prijevare narušile su prva dva dana glasanja.

U nedjelju se posljednja biračka mjesta zatvaraju u 20 sati u Kalinjingradu.

Ljudi mogu glasati i preko interneta. Očekuje se da će rezultati elektroničkog glasanja biti dostupni relativno brzo nakon zatvaranja biračkih mjesta. I Putin je glasao elektroničkim putem.

Dok Jedinstvena Rusija nastoji obraniti svoju ogromnu većinu, Komunistička partija nada se da će dobiti glasove zbog sve većeg nezadovoljstva politikom Kremlja.

Oporbeni zastupnici većinom su isključeni iz glasanja. Taktička aplikacija za glasanje koju je pokrenuo zatvoreni oporbeni čelnik Aleksej Navaljni uklonjena je s Googlea i Applea.

Navaljni je pozvao ljude da strateški glasaju za kandidate s najviše izgleda u smjenjivanju prokremaljskih zastupnika.

Biraju se i novi regionalni i gradski parlamenti s više od 31 tisuću mandata koji će se dodijeliti na više od 4.400 izbornih mjesta.

Komentari