Hodočasnici u Betlehemu posjećuju Špilju rođenja Isusa Krista

špilja rođenja

Hodočasnici iz raznih dijelova svijeta okupili su se u utorak u biblijskome gradu Betlehemu, rodnom gradu Isusa Krista, da proslave Božić u Svetoj zemlji.

Božićne svečanosti održavat će se u bazilici Rođenja Isusova i oko nje.

Turisti čekaju u redu da posjete Špilju rođenja, ispod bazilike, za koju se vjeruje da je točno mjesto gdje se Isus rodio.

“Zaista su me preplavili osjećaji jer sam danas ovdje, prekrasno je”, rekla je Talijanka Germana koja je doputovala sa suprugom i dvoje djece.



Nadbiskup Pierbattista Pizzaballa, apostolski administrator latinske patrijaršije Jeruzalema i najstarijski rimokatolički dužnosnik na Bliskome istoku, treba doputovati iz Jeruzalema u Betlehem u utorak ujutro.

Vodit će polnoćku u bazilici Rođenja Isusova, a očekuje se da će prisustvovati palestinski predsjednik Mahmud Abas.

Povratak fragmenta Isusovih jaslica

Ove će godine svečanosti dobiti poseban značaj zahvaljujući povratku drvenog fragmenta za koji se vjeruje da potječe od Isusovih jaslica.

Poslan kao dar papi Teodoru I. 640, taj je drveni komad bio u Europi više od 1300 godina prije no što je vraćen prošli mjesec, rekao je Francesco Patton, glavni čuvar Svete zemlje.

“Poštujemo relikviju jer nas podsjeća na misterij utjelovljenja, na činjenicu da je Sin Božji rođen od Marije u Betlehemu prije više od 2000 godina”, rekao je Patton za AFP tom prigodom.

Na crkvenom trgu, palestinski ministar turizma Rula Maaya rekao je za AFP da je ovo bila dobra godina, te da je grad posjetilo 3,5 milijuna turista.

Izraelsko ministarstvo turizma objavilo je da se u vrijeme Božića broj kršćanskih hodočasnika povećao u odnosu na prethodnu godinu 10 posto i da sada iznosi 165.000 vjernika.

Međutim iz Pojasa Gaze bilo je manje kršćana nego prijašnjih godina, jer je od oko 900 pristiglih molbi Izrael odobrio samo oko 200, rekao je Wadie Abunassar, savjetnik crkvenih čelnika u Svetoj zemlji.

Palestinski teritoriji Zapadne obale i Gaza odvojeni su izraelskim teritorijem, a za prolazak potrebne su dozvole do kojih je teško doći.

Abunassar je rekao da je kršćanima ostalo vrijeme za nadu.

 “Sveta zemlja nije samo mjesto Isusova rođenja i raspeća, nego je i mjesto uskrsnuća”, rekao je i dodao: “Unatoč svim izazovima, teškoćama, bolima koje nas pogađaju, zadržali smo nadu u Boga i ljude”, dodao je.

Komentari