Hrvatska predsjedavajuća članica Američko-jadranske povelje A5

Foto: MORH/F.Klen

Održana 24. Konferencija načelnika glavnih stožera zemalja članica Američko-jadranske povelje.

Konferencija je održana u Splitu je u utorak, 28. rujna 2021. godine, a ove godine poveljom predsjeda Hrvatska.

Zemlje članice američko-jadranske povelje (A5) uz Hrvatsku čine Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Sjedinjene Američke Države.

Konferenciju je otvorio ministar obrane Mario Banožić, a njezina glavna tema bila je “Jačanje interoperabilnosti A-5: kreiranje zajedničkih pristupa u kolektivnom odgovoru na sigurnosne prijetnje i izazove kroz implementaciju naučenih lekcija vojnih vježbi 2021”.



Domaćin Konferencije bio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj.

Uz hrvatske predstavnike, sudjelovali su načelnici glavnih stožera država članica Povelje (Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Sjedinjenih Američkih Država), predstavnici država promatrača (Kosova i Slovenije) te zapovjednici Nacionalnih gardi partnerskih država SAD-a.

Ministar Banožić istaknuo je kako je ova Konferencija prilika za razgovor o zajedničkoj suradnji, viziji i budućem djelovanju, kao i o obrambenoj suradnji idućih mjeseci i godina.

“Svijet u kojem živimo postaje osjetljiviji na sigurnosne izazove, a prilagođavanje ovoj novoj stvarnosti, stvarnosti rastućih kibernetičkih i hibridnih prijetnji, zahtijeva bolju suradnju s partnerima istomišljenicima kako bi se osigurala stabilnost, sigurnost i napredak naše regije”, rekao je ministar obrane i dodao kako je jedan od najvažnijih prioriteta za vrijeme hrvatskog predsjedanja bio unaprijediti obuku i ostvariti suradnju unatoč pandemiji.

“Uistinu smo napredovali u razvoju interoperabilnosti i više je nego jasno da zajedno, rame uz rame, možemo puno napraviti”, kazao je ministar Banožić i dodao kako mu je drago što će veliki broj sudionika Konferencije nazočiti ASDA-i kao najvećem događaju te vrste u jugoistočnoj Europi.

“U Hrvatskoj želimo izgraditi otpornu i međunarodno konkurentnu obrambenu industriju. Ukratko, želimo da hrvatska obrambena industrija može isporučiti i više od onoga što je potrebno našim Oružanim snagama i Savezu u cjelini”, zaključio je Banožić.

Zamjenik zapovjednika Američkih snaga za Europu (US EUCOM) general-pukovnik Michael L. Howard kazao je kako ova konferencija predstavlja primjer naše kolektivne opredijeljenosti trajnim načelima Američko-jadranske povelje i zajedničke opredijeljenosti prosperitetu i sigurnosti ove regije. General Howard zahvalio je Ministarstvu obrane na organizaciji Konferencije.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj sudionicima Konferencije poželio je dobrodošlicu u Hrvatsku te kazao kako je u posljednje vrijeme, vidljiva značajna promjena sigurnosne paradigme.

“Danas se više nego ikada suočavamo s novim oblicima prijetnji i izazova, kao što su hibridne prijetnje, terorizam i cyber ugroze. Kvalitetna rasprava o glavnoj temi današnje Konferencije u interesu je svih nas jer su njezini zaključci od velike koristi našim državama i vojskama”, poruka je admirala Hranja koji dodaje kako je Konferencija kulminacija ovogodišnjih događaja u okviru hrvatskog predsjedanja Američko-jadranskom poveljom.

“Temeljni cilj ove inicijative je da se sve one države koje žele, integriraju u NATO i EU. Kao što vidimo, inicijativa na tom području daje jako dobre rezultate. Želja nam je kroz intenzivnu suradnju i sastanke podići razinu sigurnosti u našoj regiji. U tome nam pomaže Američko zapovjedništvo u Europi koje kroz organizaciju vojnih vježbi, u kojima sudjeluju i članice A-5, povećava zajedničku interoperabilnost i jača sposobnosti oružanih snaga članica, a time i cijelu regiju”, rekao je Hranj i na kraju poručio:

“Današnja konferencija, njezini zaključci i naša zajednička izjava još jednom dokazuju našu čvrstu opredijeljenost za partnerstvo, s ciljem pune integracije država jugoistočne Europe u NATO i EU”.

Podsjetimo kako su prioriteti hrvatskog predsjedanja Američko-jadranskom poveljom u 2021. godini implementacija zaključaka Zagrebačkog Summita iz svibnja 2020.: suradnja na suzbijanju hibridnih aktivnosti i suradnja za jačanje otpornosti i cyber sigurnosti, razvoj i unapređenje interoperabilnosti kao ključnog preduvjeta za budući zajednički doprinos operacijama i misijama NATO-a te potpora razvoju sposobnosti i kapaciteta država članica A-5 za odgovor na kibernetičke prijetnje.

Komentari