Hrvatskoj stigla nova packa od Ursule: Izgleda da se Plenković nedavno uzalud hvalio

Foto: Guliver image

Europska komisija uputila je u srijedu obrazloženo mišljenje Hrvatskoj i još pet zemalja članica, pozivajući ih da u svoja nacionalna zakonodavstva prenesu odredbe direktive o Transeuropskim prometnim mrežama TEN-T.

Hrvatska, Bugarska, Estonija, Irska, Slovenija i Slovačka dobile su službenu opomenu u rujnu 2023. da unesu u svoja zakonodavstva direktive kojom se pojednostavljuju mjere za bržu realizaciju Transeuropske prometne mreže. Direktiva ima za cilj lakši završetak ključnih projekata osnovne TEN-T mreže čineći jasnijim postupke izdavanja dozvola i javne nabave.

Direktiva obuhvaća prekogranične i nedostajuće veze na ključnim TEN-T koridorima te projekte koridora koji premašuju 300 milijuna eura. Budući da i nakon slanja službene opomene Komisija i dalje smatra da te zemlje nisu prenijele direktivu u svoja zakonodavstva, upućeno im je obrazloženo mišljenje, drugi korak u postupku zbog povrede prava EU-a, koji može završiti pred Sudom EU-a. Države članica imaju dva mjeseca za odgovor na ovo obrazloženo mišljenje.

S druge strane, u prosincu prošle godine objavljena je vijest da će Republika Hrvatska, uz već postojeća dva prometna koridora (Mediteranski koridor i koridor Rajna – Dunav), biti dodatno pozicionirana na još dva – Baltičko more – Jadransko more i Zapadni Balkan – Istočni Mediteran. To Hrvatsku nedvojbeno dublje uključuje u prometni i gospodarski sustav Europske unije, a postojećim mogućnostima ulaganja iz EU izvora pridodaju se nove u – željezničku, cestovnu, zračnu, pomorsku i riječnu infrastrukturu.



Foto: Antonio Balic / CROPIX

Plenković se hvalio

Uz to, otvara se mogućnost EU financiranja i onih dijelova Hrvatske koji do sada nisu bili prepoznati u Uredbi, poput željezničke i cestovne infrastrukture do Splita te željezničke i cestovne infrastrukture u Slavoniji, izvijestili su tada iz Vlade. “Dogovorom o Uredbi o Transeuropskoj prometnoj mreži na europskoj razini, Hrvatska je pozicionirana na dodatna dva koridora: Baltičko more – Jadransko more i Zapadni Balkan – Istočni Mediteran”, hvalio se tom prilikom premijer Andrej Plenković.

“Time Hrvatsku u cijelosti integriramo u prometni sustav EU-a, za što smo se osobito založili u razgovorima s predsjednicom Europske komisije Ursule von der Leyen i povjerenicom Valean. Izborili smo i da se Dalmacija uvrsti u TEN-T koridore!. Uredbom je obuhvaćena željeznička i cestovna infrastruktura do Splita, kao i u Slavoniji, a luke Ploče i Split postat će luke osnovne mreže”, objasnio je predsjednik Vlade.

Od ovoga se strahovalo! Krenula su uhićenja ruskih špijuna po Europi, evo za što se terete

“Rijeka će se nalaziti na tri koridora. Stvaramo pretpostavke za nastavak velikih ulaganja u razvoj prometne infrastrukture i povezanost Hrvatske”, dodao je Plenković nazvavši ovo povijesnim danom za Lijepu Našu i najavivši još veća ulaganja u prometni sustav: “Položaj na TEN-T mreži otvara nam vrata za EU financiranje i onih dijelova Hrvatske koji do sada nisu bili na taj način zastupljeni”.

Komentari