Iran žestoko odgovorio SAD-u: Bilo kakvo djelovanje protiv iranske nacije sigurno bi dobilo nemilosrdan odgovor

Twitter

Bilo kakav američki napad na Iran dobio bi žestok odgovor, rekao je glasnogovornik iranske vlade u utorak, nakon napisa medija da je američki predsjednik Donald Trump prošli tjedan razmatrao napad na glavni iranski nuklearni pogon.

„Bilo kakvo djelovanje protiv iranske nacije sigurno bi dobilo nemilosrdan odgovor“, rekao je glasnogovornik Ali Rabiei.

Agencija Reuters u ponedjeljak je prenijela tvrdnje anonimnog američkog dužnosnika da se Trump dva mjeseca prije odlaska iz Bijele kuće na sastanku s glavnim savjetnicima za nacionalnu sigurnost u Ovalnom uredu raspitivao o opcijama napada na Iran, potencijalno na pogon Natanz.

Dužnosnici su ga odgovorili od toga zbog rizika od šireg sukoba.



Među njima je bio i državni tajnik Mike Pompeo koji će u srijedu posjetiti Izrael, državu koja dugo razmatra vojnu akciju protiv neprijateljskog Irana.

„Da sam Iranac, ne bih bio miran“ nakon ovog izvještaja, rekao je izraelski ministar energetike Yuval Steinitz.

„Veoma je važno da Iranci znaju da će, ako doista krenu prema obogaćivanju uranija za nuklearno naoružanje, postati podložni napadu vojne moći Sjedinjenih Država, a možda i drugih zemalja“, dodao je Steinitz za izraelski vojni radio.

Iran odbacuje da je svrha njegovog nuklearnog programa vojna, a Rabiei je optužio Izrael za „psihološko ratovanje“ protiv njegove države.

„Osobno ne smatram vjerojatnim da bi SAD htio uzrokovati nesigurnost u svijetu i regiji“, zaključio je glasnogovornik.

Trump je prošli tjedan razgovarao o opcijama napada na Iran: ´Iznijeli su mu scenarije, a on je naposljetku odlučio ne ići dalje´

 

Komentari