Izvori u Londonu i Bruxellesu tvrde da je trgovinski sporazum Britanije i EU-a na vidiku

Pixabay

Velika Britanija i Europska unija su vrlo blizu postizanju trgovinskog sporazuma čime bi se izbjegao kaotičan brexit, javlja u četvrtak Reuters.

Izvori u Londonu i Bruxellesu tvrde da je sporazum na vidiku, da je britanski premijer Boris Johnson kasno sinoć razgovarao sa svojim ministrima dok su u Bruxellesu pregovarači pažljivo iščitavali gomile tekstova o trgovačkom pravu.

Iako bi sporazum postignut i u posljednji čas osigurao da se izbjegne ogorčeni i žučljiv “razvod” dviju strana, Ujedinjena Kraljevina nesumnjivo ide u smjeru distanciranijeg odnosa sa svojim najvećim trgovinskim partnerom, više nego što je to itko mogao zamisliti 2016., nakon izglasavanja brexita na referendumu.

Za sada nema službene potvrde o sporazumu, no u Londonu se u jutarnjim satima očekuje konferencija za novinare.



Još je sedam dana ostalo do izlaska Britanije iz Europskog bloka, kada će ta zemlja napustiti jedinstveno europsko tržište i carinsku uniju.

Britanija je formalno napustila EU 31. siječnja, ali u tom prijelaznom razdoblju su pravila o trgovanju, poslovanju i putovanju ostala nepromijenjena. S početkom siječnja, Bruxelles će Ujedinjenu Kraljevinu tretirati kao treću zemlju.

Ako bi se sklopio trgovinski sporazum s nultim carinama i kvotama, očuvala bi se godišnja trgovinska razmjena u vrijednosti od skoro bilijun američkih dolara, ali i mir u Sjevernoj Irskoj sklopljen na Veliki petak 1998.

Velika Britanija brexitom okončava 48 godina dug i bremenit odnos s francusko-njemačkim projektom ujedinjene Europe kao globalne sile.

Komentari