Joe Biden uputio opasne kritike izraelskom premijeru: Ne slaže se s njegovim pristupom

Foto: Ap Photo / Susan Walsh / Guliver image

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u sinoćnjem intervjuu da je pristup premijera Benjamina Netanyahua u Gazi “pogreška” te je pozvao Izrael na prekid vatre, prenosi Guardian.

Bidenovi komentari bili su neki od njegovih dosad najjačih kritika Netanyahua i Izraela usred rastućih napetosti oko velikog broja civilnih žrtava i neljudskih uvjeta u Gazi.

“Mislim da je to što radi greška. Ne slažem se s njegovim pristupom”, rekao je Biden na pitanje o Netanyahuovom postupanju u ratu.

Foto: Guliver images

“Nečuven napad”

Biden je ponovio da je prošlotjedni napad izraelske bespilotne letjelice u kojem je ubijeno sedam humanitarnih radnika američke dobrotvorne organizacije u Gazi, a nakon kojeg je ljutito nazvao Netanyahua, bio “nečuven”.



“Ono što želim je da Izraelci pozovu na primirje, da dopuste u sljedećih šest, osam tjedana pristup hrani, lijekovima i humanitarnoj pomoći koja je namijenjena Gazi”, rekao je Biden.

“Nema isprike da se ne osiguraju medicinske i prehrambene potrebe tih ljudi. To treba učiniti sada”, dodao je.

Obama i Clinton priskočili u pomoć Bidenu u izbornoj kampanji

Bidenove primjedbe o prekidu vatre označile su odmak od njegovih prethodnih stajališta, u kojima je rekao da je teret pristanka na primirje i oslobađanje talaca na Hamasu.

Bidenova administracija također je upozorila Izrael da ne ide u planiranu invaziju na Rafah jer bi to bila “fatalna pogreška” koja bi uzrokovala još više smrti i razaranja u prenapučenom Pojasu Gaze.

 

Komentari