Johnson podržao novu premijerku, rekao je da će Britanija savladati krizu

Foto; REUTERS/John Sibley/Guliver

Britanski premijer Boris Johnson rekao je danas da će njegova nasljednica Liz Truss učiniti sve kako bi pomogla Britancima da se nose s vrtoglavim skokom cijena energije, koristeći svoj oproštajni govor kako bi podržao novu premijerku. “Znam da će Liz Truss i ova suosjećajna konzervativna vlada učiniti sve što mogu kako bi ljudi prebrodili ovu krizu i ova će je zemlja izdržati i mi ćemo pobijediti”, rekao je stojeći pred vratima rezidencije i ureda u Downing Streetu broj 10.

Britanija će izaći jača iz ekonomske krize, rekao je Johnson odlazeći iz Downing Streeta da podnese kraljici ostavku na mjesto premijera. “Ovo je teško vrijeme za gospodarstvo”, rekao je. “Ovo je teško vrijeme za obitelji diljem zemlje. Možemo i hoćemo ga prebroditi, izaći ćemo jači na drugoj strani.”

Truss će danas zamijeniti Johnsona
Premijer je rekao da se ruski predsjednik Vladimir Putin “potpuno zavaravao” ako je mislio da može uspjeti “ucjenjujući i maltretirajući” britansku javnost ograničavanjem opskrbe plinom, podižući tako svjetske cijene. Johnson je rekao: “Imamo i nastavit ćemo imati tu ekonomsku snagu da ljudima damo novac koji im je potreban da prebrode ovu energetsku krizu koju je prouzročio Putinov opaki rat.

Liz Truss će u utorak zamijeniti Borisa Johnsona na mjestu britanskog premijera, nakon što kraljica Elizabeta od nje zatraži da sastavi novu vladu koja bi se trebala uhvatiti u koštac s energetskom i gospodarskom krizom.



Truss je pobijedila svog stranačkog rivala Rishija Sunaka u glasanju članova Konzervativne stranke za vodstvo stranke, obećavši smanjenje poreza i pomoć ljudima s računima za energiju, dok se Britanija suočava s rastućom energetskom krizom.

“Hvala vam što ste mi ukazali povjerenje da vodim našu veliku zemlju”, rekla je u ponedjeljak Truss. “Poduzet ću hrabre korake kako bismo svi prebrodili ova teška vremena, ojačali naše gospodarstvo i oslobodili potencijal Ujedinjenog Kraljevstva.”

Truss će naslijediti Johnsona, koji je bio prisiljen objaviti ostavku u srpnju, nakon višemjesečnih skandala zbog kojih je oslabila podrška njegovoj vladi, a ministri dali ostavke kako bi ga prisilili da odstupi.

Johnson će otputovati u Škotsku kako bi se sastao s kraljicom Elizabetom u njezinoj rezidenciji dvorca Balmoral kako bi službeno podnio ostavku. Nakon Johnsona s kraljicom će se sastati Truss kako bi dobila mandat da sastavi vladu.

Truss četvrta premijerka konzervativaca u sedam godina
Nova premijerka će se obratiti građanima i zatim započeti s imenovanjima ministara svoje vlade. Truss će postati četvrta premijerka konzervativaca u sedam godina, u vrijeme kad Britanija upada iz jedne krize u drugu. Sada postoji mogućnost duge recesije i daljnjeg rasta inflacije, koja je u srpnju dosegla dvoznamenkastu razinu.

Smjena premijera i imenovanje novog, ceremonija koja se inače odvija u Buckinghamskoj palači, ovoga puta će se dogoditi u Balmoralu, gdje kraljica provodi ljeta, a zbog problema s pokretljivošću nije mogla putovati u London.

Kraljica Elizabeta, pod čijom je vladavinom bilo 14 premijera prije Truss, morala je smanjiti svoje javne nastupe posljednjih mjeseci zbog takvih problema, a također je provela noć u bolnici prošlog listopada zbog nespecificirane bolesti.

 

 

Komentari