JOŠ JEDAN KRIZNI RAZGOVOR Von der Leyen i Johnson odlučuju o sudbini dogovora nakon brexita

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i britanski premijer Boris Johnson održat će u nedjelju još jedan krizni razgovor kako bi odlučili hoće li napustiti trgovinske pregovore nakon brexita.

Nedjelja je zadnji u nizu navodnih krajnjih rokova za pregovore s Britanijom koja za 19 dana napušta jedinstveno tržište EU, ali napetosti rastu.

Ratni brodovi štite Britanske vode 

U subotu je Britanija poduzela dramatičan korak objavivši da će od 1. siječnja njezinim vodama patrolirati naoružani brodovi kako bi europske brodove spriječili u ribolovu koji dijele u nekim slučajevima i stoljećima.

Ton Bruxellesa bio je manje ratoboran, a Von der Leyen je jasno rekla da će EU poštovati suverenitet Velike Britanije nakon britanskog prijelaznog razdoblja poslije brexita, ali ni jedna strana još nije spremna na kompromis oko svojih temeljnih načela.



Bez trgovinskog dogovora prekogranična trgovina vratit će se na pravila WTO-a, s carinama koje će povećavati cijene i stvarati mnogo administrativnih poslova za uvoznike, a neuspjeli pregovori mogu otrovati odnose između Londona i Bruxellesa u godinama koje dolaze.

Obrana jedinstvenog tržišta crvena je crta za EU

U srijedu, nakon radne večere s Johnsonom u Bruxellesu koju je Von der Leyen opisala kao “živahnu i zanimljivu” a na kojoj nije postignut napredak,  rekla je da su se dogovorili da “donesu odluku do kraja vikenda”.

Velik dio teksta mogućeg trgovinskog sporazuma navodno je spreman, ali Britanija je odbila inzistiranje Bruxellesa na mehanizmu koji će mu omogućiti odmazdu ako se propisi Ujedinjenog Kraljevstva i EU-a udalje na način koji kontinentalne tvrtke dovodi u konkurentski nepovoljan položaj.

“Obrana jedinstvenog tržišta crvena je crta za Europsku uniju. U našem prijedlogu Ujedinjenom Kraljevstvu poštuje se britanski suverenitet. To bi mogla biti osnova za sporazum”, rekao je visoki izvor u EU ponavljajući prethodnu izjavu Von der Leyen.

Britanija je spremna napustiti Uniju

U Londonu je glasnogovornik Johnsonove vlade naglasio da je Britanija spremna napustiti Uniju i sama voditi svoje poslove nakon 47 godina bliske gospodarske integracije te da “kako stvari stoje, ponuda EU-a na stolu ostaje neprihvatljiva”.

“Premijer će u ovom procesu učiniti sve što se može, ali apsolutno je jasan: bilo kakav sporazum mora biti pošten i poštivati ​​temeljni stav da će Velika Britanija biti suverena država za tri tjedna”, rekao je izvor.

Prije toga, Downing Street je rekao da je vlada izradila strategiju koja “mapira svaki pojedini predvidivi scenarij” za potencijalne probleme nakon 31. prosinca, te da se “nitko ne treba brinuti za našu hranu, lijekove ili vitalne lance opskrbe”.

Johnson je rekao kako će “vrlo, vrlo vjerojatno” razgovori propasti, a dužnosnici EU izrazili su sličan pesimizam, ali britanski pregovarač David Frost i njegov kolega iz EU-a Michel Barnier nastavili su razgovor kasno u subotu navečer prije nedjeljnog roka.

Komentari