Josep Borrell “užasnut” brojem žrtava izraelskog udara na izbjeglički kamp

Foto: Guliver image

Josep Borrell, šef europske diplomacije, objavio je oštru izjavu u kojoj je naglasio da je “užasnut” brojem žrtava izraelskog zračnog udara u izbjegličkom kampu Jabalia na sjeveru Gaze, dodavši da se “zakoni rata i humanosti moraju uvijek primjenjivati”.

U objavi na društvenim mrežama je napisao: “Nadovezujući se na jasan stav Vijeća EU da se Izrael ima pravo braniti u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom i osiguravanjem zaštite svih civila, užasnut sam velikim brojem žrtava nakon izraelskog bombardiranja izbjegličkog kampa Jabalia.”

“Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres podsjetio je da se međunarodno humanitarno pravo ne može primjenjivati selektivno, uključujući načela razlikovanja, proporcionalnosti i opreza. Pravo na samoobranu uvijek treba biti u ravnoteži s obvezom poštede civila u najvećoj mogućoj mjeri”, naveo je Borell.

“Zakoni rata i humanosti uvijek se moraju primjenjivati, uključujući i kada je riječ o humanitarnoj pomoći. S obzirom na tragediju koja se odvija u Gazi, Europska unija od prošlog tjedna poziva na humanitarne koridore i pauze za humanitarne potrebe. Svakim danom, kako situacija postaje sve strašnija, ovo je hitnije nego ikada. Sigurnost i zaštita civila nije samo moralna već i zakonska obveza”, zaključio je šef diplomacije EU.



“Ubijeno najmanje 50 Palestinaca”
Palestinski zdravstveni dužnosnici rekli su da je najmanje 50 Palestinaca ubijeno kada su izraelski zračni udari pogodili gusto naseljen izbjeglički kamp Jabalia u sjevernom dijelu Gaze. Izrael je kazao da je u napadu ubijen vođa prošlomjesečnog smrtonosnog napada Hamasa na Izrael.

Čelnici EU prošli su tjedan pozvali na pauze u izraelskom bombardiranju i Hamasovim raketnim napadima kako bi se humanitarna pomoć u Gazu dopremila sigurnim koridorima, naglasivši da su duboko zabrinuti zbog sve goreg humanitarnog stanja na tom području.

UN-ovi i drugi humanitarni dužnosnici rekli su da se civili u opkoljenoj palestinskoj enklavi suočavaju s javnozdravstvenom katastrofom. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbacio je međunarodne pozive na “humanitarnu pauzu” u borbama rekavši da bi Hamas svako primirje iskoristio u svoju korist, prenosi Index.hr

Komentari