Kaos u Bruxellesu uoči EU summita, na ulicama policija: Dijelovi grada paralizirani

Foto: Facebook/Viktor Orban

Čelnici država članica Europske unije sastaju se u Bruxellesu na izvanrednom samitu kako bi potvrdile odlučnost da će nastaviti pomagati Ukrajini dok god bude trebalo, proizlazi iz nacrta zaključaka Europskog vijeća.

Summit je sazvan sa svrhom da se mađarskog predsjednika Viktora Orbana uvjeri da potpiše dugoročni paket pomoći Ukrajini od 50 milijardi eura, na koji je stavio veto u prosincu. I dalje ostaje nejasno hoće li mađarski čelnik pristati – iako ima signala da se kompromis nazire.

Postoji mnogo frustracija među čelnicima zemalja članica jer nakon šest tjedana pregovora ništa nije postignuto. Ipak, svi oni vjeruju da će Orban stati uz europske zemlje i ujediniti Europu u stavu oko Ukrajine, odnosno, pomoći koja joj je nužna kako bi se othrvala ruskoj agresiji.

Orban: Zauzet ćemo se za glas naroda

“Ponovno u Bruxellesu. Zauzet ćemo se za glas naroda! Čak i ako nas birokrati u Bruxellesu ucjenjuju”, istovremeno je poručio Orban i time dao podršku belgijskim poljoprivrednicima koji prosvjeduju ispred zgrade Europskog parlamenta.

Uz mnoštvo traktora koji su i jutros paralizirali dijelove grada, pali se vatra na nekoliko punktova pa se Bruxellesom širi dim. Zato su pozvani vatrogasci koji su spremni reagirati ako se situacija otme kontroli.

Uz njih je i policija koja pazi da ne dođe do eskalacije ionako napete situacije.

Stoltenberg komentirao mogući povratak Trumpa: Vjerujem da će SAD nastaviti biti čvrst saveznik NATO-a

Komentari