KAOS U MJANMARU Sigurnosne snage pucale na prosvjednike, internet u prekidu, a vojna hunta raspoređuje oklopna vozila u velikim gradovima

Zapadna veleposlanstva – Europske unije, Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade i 11 drugih država pozvale su u nedjelju sigurnosne snage da se “suzdrže od nasilja nad demonstrantima i civilima koji prosvjeduju zbog svrgavanja njihove legitimne vlade”.

Sigurnosne snage u Mjanmaru pucale su na prosvjednike, a oklopna vozila raspoređena su u velikim gradovima u nedjelju, devet dana nakon početka demonstracija stotina tisuća prosvjednika protiv državnog udara.

Uz masovne prosvjede širom zemlje, vojska je suočena i sa štrajkom državnih službenika u sklopu pokreta građanskog neposluha protiv puča 1. veljače koji je svrgnuo civilnu vladu predvođenu Aung San Suu Kyi.

Sigurnosne snage pucale po prosvjednicima

Vojnici su raspoređeni po elektranama u pokrajini Kachin na sjeveru Mijanmara, što je dovelo do sukoba s prosvjednicima, koji vjeruju da je vojsci u planu isključiti struju.



Sigurnosne snage pucale su kako bi rastjerale prosvjednike ispred jedne tvornice u Myitkyini, glavnom gradu pokrajine Kachin, pokazala je snimka emitirana uživo na Facebooku, iako se na njoj ne vidi koriste li gumene metke ili pravo streljivo.

Dva novinara, zaposlenika The 74 Media, koji je uživo emitirao s mjesta sukoba, uhićeni su s još trojicom novinara, stoji u objavi na Facebooku.

Navečer su se pojavila oklopna vozila u Yangonu, Myitkyini i Sittweu, glavnom gradu države Rakhine, pokazale su snimke uživo koje su lokalni mediji emitirali preko interneta. To je prvo veliko uvođenje oklopnih vozila u zemlju od puča.

Zapadna veleposlanstva – Europske unije, Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade i 11 drugih država pozvale su u nedjelju sigurnosne snage da se “suzdrže od nasilja nad demonstrantima i civilima koji prosvjeduju zbog svrgavanja njihove legitimne vlade”.

Vladu i vojsku nije bilo moguće dobiti za komentar na situaciju.

Internet u prekidu

Hunta je naredila državnim službenicima da se vrate na posao. Vojska je provodila masovna noćna uhićenja, a u subotu si je dala široke ovlasti za zadržavanje ljudi i pretres privatnog vlasništva.

Stotine radnika na željeznicama pridružile su se u nedjelju prosvjedima u Yangonu, čak i nakon što im je policija naredila povratak na posao. Policija je bila prisiljena otići zbog masovnih okupljanja bijesnih prosvjednika, stoji u izravnom prijenosu Myanmar Now.

Richard Horsey, analitičar iz Međunarodnog kriznog stožera sa sjedištem u Mijanmaru, rekao je da mnoge vladine službe ne rade.

“Vojska može utjecati na vitalne funkcije, odnosno zamijeniti inženjere i liječnike, ali ne i kontrolore elektroenergetskih mreža te rad središnje banke”, rekao je.

Stanovnici Mjenamara rekli su u noći na ponedjeljak da je internet u prekidu nakon još jednog dana masovnih prosvjeda.

Komentari