Kina osudila njemačku suspenziju sporazuma o izručenju s Hong Kongom

kremlin

Kinesko veleposlanstvo u Njemačkoj osudilo je suspenziju sporazuma te zemlje s Hong Kongom o izručenju, što je Njemačka objavila kao odgovor na odgađanje izbora u tom gradu.

U priopćenju objavljenom u petak kinesko veleposlanstvo navodi da ta suspenzija predstavlja kršenje međunarodnog prava i osnovnih načela međunarodnih odnosa i da “u velikoj mjeri predtavlja miješanje u kineske unutarnje odnose”.

Veleposlanstvo je izrazilo “snažno nezadovoljstvo i odlučno protivljenje” njemačkom potezu i navodi da “Kina zadržava pravo na daljnji odgovor”, ne navodeći što se pod tim podrazumijeva.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u petak je izjavio da će Berlin suspendirati sporazum s Hong Kongom o izručenju, nakon što je honkonška čelnica Carrie Lam na godinu dana odgodila izbore za gradsku skupštinu, koji su se trebali održati 6. rujna.
“Odluka Hong KOnga da dikvalificira desetke oporbenih kandidata na izborima i odgodi izbore još je jedno kršenje prava građana Hong Konga”, kazao je Maas.



“U više navrata istaknuli smo naša očekivanja o tome da se Kina nastavi pridržavati svojih pravno utvrđenih odgovornosti na temelju međunarodnog zakona”, kazao je Maas dodavši da to uključuje prava koja propisuje Temeljni zakon Hong Konga kao i pravo na slobodne i poštene izbore.

Honkonška čelnica Carrie Lam objavila je u petak da će se zbog porasta broja zaraženih izbori za gradsku skupštinu, dogovoreni za 6. rujna, odgoditi za 5. rujna 2021. čime je nanijela jak udarac gradskoj prodemokratskoj oporbi, koja se nada da će osvojiti povijesnu većinu u zakonodavnom vijeću, za koje je samo polovica mandata izravno birana, a druga polovica pripada prokineskim dužnosnicima.

Do odgode dolazi nakon diskvalifikacije 12 oporbenih izbornih kandidata uz najavu da bi se bi ista odluka uskoro mogla uskoro vrijediti za još kandidata.

Komentari