Komšić i Džaferović poručili Lavrovu i Čoviću da ne rade ni po čijim nalozima: To su besmislice

Željko Komšić Foto: Predsjedništvo BiH

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić odbacili su u srijedu kao besmislice tvrdnje da su njih dvojica po nečijem nalogu i sugestijama dan ranije odbili susret s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom. 

“Imajući u vidu izjave Lavrova, Dragana Čovića, pa i nekih analitičara i analitičarki… vama za informaciju, odluku sam donio osobno samo ja. Naravno da sam se konzultirao s članovima svog ureda i dan prije. I jedini s kim sam se još konzultirao i razgovarao je Džaferović i onda je zajednički donesena odluka da ne idemo na susret s ministrom Lavrovom”, kazao je Komšić novinarima u Sarajevu.

Nakon što su Komšić i Džaferović u utorak otkazali sastanak sa šefom ruske dipomacije tijekom njegova posjeta BiH, i to zbog njegovih izjava kojima dovodi u pitanje moguće članstvo te zemlje u NATO-u te traži ukidanje mandata visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH, Lavrov je naknadno ocijenio kako su njih dvojica to učinili po nečijem nalogu.

“Političari koji su donijeli tu odluku vjerojatno ne izražavaju interese većine svojih birača nego vanjskih snaga koje ne samo da nisu zainteresirane za razvoj rusko-bosanskih i rusko-srpskih odnosa, nego ni za to da zemlje zapadnog Balkana ostvare pravo na uzajamno korisnu suradnju sa svim vanjskim partnerima”, rekao je Lavrov u Beogradu, kamo je otišao nakon Sarajeva.



Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović je pak za hrvatsku RTL televiziju ustvrdio kako su Komšić i Džaferović postupali po nalogu predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića.

“Ovaj priča o zapadnim silama, a onaj o SDA. Dakle niti jedna zapadna sila, pogotovo ne SDA, ne mogu utjecati na moje stajalište po ovakvim pitanjima. I da su htjeli, ne bi. A nije bilo nikakvog kontakta. Jedini s kim sam kontaktirao izvan svog ured jest Džaferović i nitko više”, kazao je Komšić.

Džaferović je zakođer u intervjuu za TV Federacije BiH (FTV) odbacio tvrdnje da je bojkotiranje Lavrova rezultat nečijih naputaka, dodajući kako su on i Komšić željeli poslati jasnu poruku što se u odnosima s BiH ne smije raditi. Istaknuo je i kako je sam Lavrov dokazao kako su bili u pravu, jer je on u Beogradu doveo u pitanje činjenicu da je BiH interesna sfera EU.

“Ovo jest prostor Europske unije i BiH će biti članica EU-a. Ovo jest prostor NATO-a i BiH će biti članica NATO-a. Znate zašto? Ne da mi nekome prijetimo, nego zato što imamo iskustvo. Najsigurnije nam je s NATO-om. NATO je zaustavio agresiju na ovu zemlju, pomagao reformu odbrane u ovoj zemlji, prijatelj je svih građana i naroda u ovoj zemlji. Eto zato hoćemo u NATO. I onda dođe utjecajni diplomat iz tako velike države i kaže da je to problem. E, nije problem”, kazao je Džaferović.

Komentari