Lavrov: SAD nam još nije ponudio pregovore o kontroli naoružanja

Facebook

SAD Rusiji još nije ponudio pregovore o kontroli naoružanja, rekao je u srijedu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

„Nisu ni predložili da se ti razgovori nastave”, rekao je Lavrov u srijedu tijekom posjeta Mjanmaru, a prenosi ruska agencija TASS.

U pitanju je zamjena za sporazum o kontroli naoružanja Novi START, jedini preostali takav dogovor između Washingtona i Moskve. Njime se ograničava nuklearni arsenal dviju država na 1550 operabilnih nuklearnih glava.

Američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin u veljači 2021. dogovorili su da će produžiti Novi START.Ranije ovaj tjedan krenula je konferencija Ujedinjenih naroda o Ugovora o neširenju atomskog oružja (NPT).

Biden je na konferenciji rekao da je njegova vlada spremna „hitro” pregovarati o novom okviru za kontrolu naoružanja da se zamijeni Novi START kada istekne 2026. godine.

„No pregovori zahtijevaju voljnog partnera koji djeluje u dobroj vjeri”, rekao je Biden tada, dodavši kako ruska agresija na Ukrajinu predstavlja napad na međunarodni poredak.

 

Komentari