Lavrov tvrdi da Rusija poštuje BiH i traži dosljednu provedbu Daytonskog sporazuma

Profimedia

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ustvrdio je u utorak kako je politika Rusije prema BiH jasna i dosljedna, a temelji se na stajalištu da je stabilnost te zemlje vezana uz poštivanje Daytonskog sporazuma i traženje rješenja kroz unutarnji dijalog bez miješanja sa strane.

Lavrov je ovo kazao na konferenciji za novinstvo u Sarajevu što ju je održao zajedno s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, nakon službenog sastanka na kojemu su njih dvoje usuglasili plan bilateralnih diplomatskih konzultacija tijekom iduće dvije godine.

Sastanak šefova diplomacija održan je u sjeni skandala kojega su prouzročile izjave šefa ruske diplomacije kojima je on u ponedjeljak doveo u pitanje moguće članstvo BiH u NATO-u te je zatražio hitno zatvaranje Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR).

Zbog toga su se članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović odbili sastati s Lavrovom pa je on u sjedištu državnog vrha u Sarajevu imao priliku razgovarati samo s Miloradom Dodikom, s kojim se već odvojeno sastao u ponedjeljak u Istočnom Sarajevu.



Lavrov nije posebice komentirao skandal koji je zasjenio njegov posjet BiH, a pred novinarima je samo ponovio tvrdnje kako Rusija poštuje suvrenitet BiH te traži dosljednu provedbu Daytonskog sporazuma, a protivi se eventualnoj reviziji tog dokumenta.

“U ime Ruske Federacije potvrdio sam čvrsto opredjeljenje Rusije za potporu Daytonskom sporazumu”, kazao je Lavrov dodajući kako je sa stajališta Moskve jedino rješenje za BiH unutarnji dijalog i postizanje dogovora kroz kompromis.

Unatoč primjedbama Komšića i Džaferovića, ponovio je ocjene iznesene u ponedjeljak kako je uloga visokog predstavnika za BiH “iscrpljena” te kako bi njegov mandat trebalo okončati, a BiH treba nastaviti funkcionirati kao samostalna država.

Turković je pred novinarima također izbjegla izravno komentirati poruke Rusiji što su odlukom o bojkotu Lavrova poslali Džaferović i Komšić. Kazala je kako je njen razgovor s ruskim ministrom bio “konstruktivan i otvoren” pri čemu su ustvrdili da su odnosi dviju država dobri i da postoji prostor za poboljšanje, posebice na gospodarskom planu.

“Nadam se da će … doći dio poboljšanja u idućem razdoblju”, kazala je Turković. Dodala je kako BiH pozdravlja opredjeljenost Rusije za poštivanje teritorijalnog integrireta i suvereniteta BiH definiranih Daytonskim sporazumom te očekuje potporu Rusije napretku BiH “na temelju dokumenata koje su na državnoj razini podržali izabrani predstavnici u tijelima vlasti”.

“Potrebno je da uvažavamo jedni druge i poštujemo Daytonski sporazum”, kazala je Turković podsjećajući kako Dayton jamči jednaka prava svih građana BiH gdje god oni živjeli, kao i poštivanje svih sudskih presuda na cijelom teritoriju BiH.

Diplomatskim je rječnikom kao uzrok sadašnjih problema u BiH označila “tri različita viđenja” o budućnosti zemlje pa tako i o euroatlantskim integracijama, dodajući kako je jedino rješenje za to kompromis. Pritom je posebice spomenula probleme oko približavanja NATO-u te budućnosti OHR-a za što, kako je istaknula, treba naći “srednji put” kojim će svi narodi u BiH biti zadovoljni.

Susretom s ministricom Turković Lavrov je okončao dvodnevni službeni posjet BiH nastavljajući regionalnu mini turneju posjetom Beogradu.

Komentari