Lavrov: Zapad ruši ravnotežu interesa na Bliskom istoku

Profimedia

Moskva održava konzultacije sa stalnim članicama Vijeća sigurnosti UN-a o održavanju sastanka čelnika Rusije, Velike Britanije, Kine, Sjedinjenih Država i Francuske, izjavio je, danas, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u svom govoru na dijaloškoj platformi kluba Valdai, prenosi televizija Russia 24.

Inicijativu za održavanje sastanka čelnika zemalja – stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, ruski predsjednik Vladimir Putin iznio je u siječnju prošle godine. Ovaj su prijedlog podržale sve ostale države ‘velike petorice’, ali zbog pandemije koronavirusa summit je odgođen, navodi medij.

“Razmišljamo kako implementirati ovu ideju. Održavamo konzultacije s našim partnerima. Nadam se da će se takav razgovor održati, uistinu je važan”, izjavio je ruski šef diplomacije.

Što se tiče regije Bliskog istoka, Lavrov je kazao kako će ta regija i nakon smanjenja udjela ugljikovodika kao energenata u svijetu, do koje će nepobitno doći – negdje do 2050, negdje do 2060. ili kasnije, i dalje biti od velikog interesa globalnih igrača. Na žalost, kazao je Lavrov, to je arena na kojoj se sudaraju interesi velikih igrača, što ‘često rezultira rivalstvom, ne uvijek diplomatskim metodama’.



Zato je Lavrov je kazao kako bi arapske zemlje, Iran, Arapska liga, Organizacija za islamsku suradnju, ‘pet’ stalnih članica Vijeća sigurnosti i Europska unija trebali sudjelovati u razvoju koncepta sigurnosti u Perzijskom zaljevu. Time bi se barem pokušalo doći do nekakvog zadovoljavajućeg rješenja, a ne kako je to bilo u Europi s Helsinškom konferencijom koju je Zapad, kako je Lavrov dalje kazao, kasnije koristio za svoje ciljeve, nešto slično kao što to sada čini i sa OESS-om.

Ruski je ministar naglasio kako se Moskva zalaže da bliskoistočna regija prestane biti poprište sukoba interesa vodećih sila. Da biste to učinili, potrebno je okupiti predstavnike za jednim stolom i razviti koncept regionalne sigurnosti. Interesi bi trebali biti izbalansirani, kako između država regije tako i među partnerima, piše Geopolitika.

Komentari